Βορίδης: Έρχεται ρύθμιση για τη διευκόλυνση απασχόλησης των εποχικών αλλοδαπών

Τη στιγμή που η αγροκτηνοτροφία πλήττεται λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι η πολιτεία θα ενισχύσει αγρότες και κτηνοτρόφους, για να μην υπάρξει ζημιά.

Ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση σαν πρώτο βήμα θα στηρίξει τους αγρότες με 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα ψηφιστεί σήμερα ΠΝΠ, για τη διευκόλυνση των εποχιακών αλλοδαπών εργαζόμενων.

«Οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν ανησυχία, η οποία έχει αρχίσει και επιβεβαιώνεται, γιατί αυτήν την περίοδο είναι η περίοδος που τρώμε τον μεγαλύτερο αριθμό αμνοεριφίων, όχι μόνο εμείς αλλά και οι καθολικοί. Εδώ φέτος υπάρχει μεγάλη ανησυχία, η οποία ήταν κυρίως ως προς τη ζήτηση, η οποία θα οδηγούσε στην απορρόφησή των αμνοεριφίων, αλλά η τιμή που παίρνουν από τους εμπόρους, από αυτή που έπαιρναν συνήθως. Ανησυχούν για το εισόδημά τους» τόνισε αρχικά ο κ. Βορίδης στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Ό,τι χρειαστεί εμείς θα είμαστε εκεί να τους στηρίξουμε, με άμεση ενίσχυση και σε αυτό το σημείο δικαιωνόμαστε για την πολιτική που χαράξαμε, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Θα δοθούν 400 εκατ.ευρώ, τα 150 είναι από τον προϋπολογισμού, ακόμα 40 από δύο εργαλεία, υπολογίζουμε ότι θα πάρουμε από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ ακόμα 100 εκατ. κλπ. Υπάρχουν ποσά και αυτά τα 150 εκατ.ευρώ αποτελούν το αρχικό ποσό που θα δοθεί».

«Ο πρωτογενής τομέας δεν πλήττεται με ομοιόμορφο τρόπο. Μπορεί να έχουν κλείσει τα γυμναστήρια, τα εμπορικά καταστήματα αλλά δεν μπορείς να κλείσεις την τροφή. Οι καλλιέργειες συνεχίζονται, δεν έχουν σταματήσει, ούτε οι εκτροφές.

Έχουμε δεσμεύσει ποσά και δεν κάναμε αυτά που μας έλεγαν, να τα μοιράσουμε ισομερώς σε όλους. Αν υπάρξει και όπου υπάρξει πρόβλημα, εμείς εκμεταλλευόμενοι το πλαίσιο της άμεσης ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ενισχύσουμε για να μην υπάρχει ζημιά. Υπάρχουν ασυμμετρίες λόγω του κορωνοϊού», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Η έννοια της αυτάρκειας δεν υπάρχει πουθενά και σε καμία χώρα. Όλοι είμαστε ελλειμματικοί σε κάποια προϊόντα και πλεονασματικοί σε κάποια άλλα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων, για να μην υπάρξει επισιτιστική κρίση, ζήτησε να προσέξουμε τη μεταφορά των τροφίμων, λόγω των κλειστών συνόρων μείς τα βάλαμε στην κατηγορία των φαρμάκων για να μην δημιουργηθεί παραγωγικό πρόβλημα».

Για το πρόβλημα που προκύπτει με την έλλειψη εργατικών χεριών: «Η βασική σύνθεση των εργατών έχει 3 πληθυσμιακές κατηγορίες. Είναι οι Αλβανοί εργαζόμενοι, οι Βούλγαροι εργαζόμενοι και είναι και εκείνοι από τις τρίτες χώρες. Στην Αλβανία είναι κλειστά τα σύνορα, υπάρχει εκεί ένας αριθμός εργαζομένων που έρχονται για εποχιακή εργασία. Εμείς ζητήσαμε σύσταση από την επιστημονική ομάδα για να υπάρξει λύση και να διευκολυνθούν στο ζήτημα αυτό, όμως κρίθηκε απαραίτητο για έναν μήνα ακόμα και για την υγειονομική ασφάλεια, να μην γίνει αυτό.

 

Για αυτόν τον λόγο θα ψηφίσουμε σήμερα μια ΠΝΠ που θα διευκολύνει το ζήτημα απασχόλησης των εποχικών αλλοδαπών. Πρόκειται για εκείνους που έχουν πάρει άδεια εργασίας, αλλά δεν μπόρεσαν να την ανανεώσουν και θα πάρουν παράταση στην άδεια και δεύτερο, θα βγαίνουν πιο εύκολα άδειες εργασίας που θα ισχύουν μέχρι τις 30/6, όταν δηλαδή και ευελπιστούμε ότι θα ανοίξουν τα σύνολα από την Αλβανία».

 

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις