Ποιοι είναι οι χαμένοι και κερδισμένοι από τη τιμή του αρνιού

Φέτος οι τιμές για τα ελληνικά αμνοερίφια, ξεκίνησαν πολύ χαμηλά, στα 5-6 ευρώ στη λιανική, λόγω μειωμένων προσδοκιών κατανάλωσης και συνακόλουθα μικρότερων ποσοτήτων σφαγίων, ανέβηκαν τις τελευταίες μέρες της Μ. Εβδομάδας αφήνοντας τους κτηνοτρόφους με 1,7-2 ευρώ το κιλό (Ζώον βάρος )  και σφαγμένα  στην τιμή 3.50 - 4.20 ευρώ  χωρίς επιπλέον κέρδος.

 «Η μέση τιμή τους κυμαίνεται σε 8-8,50 ευρώ/κιλό, στα περσινά επίπεδα», ανέφερε ο κ. Κεσίδης πρόεδρος του Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης , επισημαίνοντας πως το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στην τιμή παραγωγού, «λόγω μεγάλης ζήτησης» κάτι το οποίο δε φαίνεται να υποστηρίζεται από τα νούμερα της αγοράς.

Μ. Σάββατο η τιμή άγγιξε τα 9 ευρώ το κιλό αφήνοντας το 20% των Αθηναίων χωρίς αρνί.

Όμως, καταγράφηκαν και τιμές που έφτασαν στην αισχροκέρδεια με 14 ευρώ το κιλό, ενώ το Υπουργείο υποστήριζε ότι είχε υπό έλεγχο τη κατάσταση κάνοντας εντατικούς ελέγχους στα μαγαζιά.

Το σίγουρο είναι ότι από αυτή την αύξηση της τιμής στην αγορά, οι κερδισμένοι δεν είναι οι παραγωγοί αλλά ούτε και οι καταναλωτές που μέχρι τελευταία στιγμή κυνηγούσαν την πιο μειωμένη τιμή για το πασχαλινό τραπέζι και βρέθηκαν στο τέλος χωρίς το πολυπόθητο προϊόν. Οι έμποροι από την άλλη μεριά, βρέθηκαν με γεμάτες τσέπες αφού κρεοπωλεία και σουπερμάρκετ δε προτίμησαν την άμεση αγορά από τοπικούς κτηνοτρόφους αλλά από μεσάζοντες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις