Η νέα πρόταση προϋπολογισμού της ΕΕ ξαναζωντανεύει τη μάχη κατά των περικοπών της ΚΑΠ

Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να υποβάλει επικαιροποιημένη πολυετή πρόταση δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) την επόμενη εβδομάδα (29 Απριλίου), ο τομέας των γεωργικών ειδών διατροφής ζήτησε ομόφωνα να διατηρηθεί η ΚΑΠ μετά το 2020 δαπάνες τουλάχιστον στις τρέχον επίπεδο αξίας και αποφυγή περαιτέρω περικοπών.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές για τον επικαιροποιημένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, επίσης όσον αφορά το κύριο πρόγραμμα γεωργικών επιδοτήσεων του μπλοκ, το οποίο μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις που συζητήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η αρχική πρόταση της Επιτροπής του 2018 προέβλεπε τεράστια απώλεια κεφαλαίων στην ενίσχυση για την αγροτική ανάπτυξη, τον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα, ο οποίος μειώθηκε κατά 28% σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ 2014-2020, ενώ ο πρώτος πυλώνας μειώθηκε μόνο κατά 11%.

Το τελευταίο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο υπέβαλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Φεβρουάριο, οδήγησε σε συνολική περαιτέρω μείωση 5 δισ. Ευρώ για την ΚΑΠ.

Ως εκ τούτου, μια μεγάλη ομάδα αγροτών άρχισαν να διαμαρτύρονται πριν από την άφιξη των ηγετών της ΕΕ, καλωσορίζοντάς τους με δεκάδες τρακτέρ σταθμευμένα στην περιοχή Parc du Cinquantenaire.

Καθώς το κατάστρωμα του ΠΔΠ αναδιατάσσεται, αρκετοί παράγοντες στον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής το έχουν θεωρήσει ως την κατάλληλη στιγμή για να εξουδετερώσουν την επικείμενη απειλή περικοπών των γεωργικών δαπανών της ΕΕ, καθώς η κρίση ανέδειξε τον βασικό ρόλο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων βοηθώντας στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Σε επιστολή που απευθύνθηκε στη Ursula von der Leyen τη Δευτέρα (20 Απριλίου), η ευρωπαϊκή οργάνωση αγροτών COPA-COGECA ζήτησε ισχυρή και επαρκή δημοσιονομική κατανομή για την ΚΑΠ, τουλάχιστον ισοδύναμη με τις δαπάνες του τρέχοντος ΠΔΠ.

Η οργάνωση ζήτησε από την Επιτροπή να θεωρήσει τη γεωργία ως τομέα προτεραιότητας στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, επιτρέποντας επίσης οικονομικά μέτρα εκτός του προϋπολογισμού της ΚΑΠ που απευθύνονται στους αγρότες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις