Διατηρώντας ζωντανό το ιταλικό σύστημα γεωργικών προϊόντων διατροφής

Σήμερα, στην Ευρώπη, οι βασικοί και εντατικοί εργατικοί τομείς, όπως η παραγωγή και διανομή γεωργικών τροφίμων, βασίζονται στην απασχόληση μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή ευελιξία, χαμηλούς μισθούς και εκμεταλλευτικές συνθήκες εργασίας. Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην προσφυγή σε αυτό το εργατικό δυναμικό είναι η συμπίεση των τιμών-κόστους και η ανισορροπία της δύναμης στις μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού. Ταυτόχρονα, αυτό το σύστημα εκμεταλλεύεται τα ασυνέπεια των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών για τη μετανάστευση, το άσυλο και την κινητικότητα των εργαζομένων.

Από την έξαρση της κρίσης COVID-19, η αύξηση της ζήτησης για βασικά αγαθά - ειδικά τα τρόφιμα - σήμαινε ότι οι γεωργικοί εργάτες, και ιδίως οι μετανάστες εργαζόμενοι, έχουν αναγνωριστεί ως θεμελιώδεις για τη διατροφή των ευρωπαϊκών χωρών.

Στην Ιταλία,σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, περίπου 370 χιλιάδες εποχιακοί μετανάστες εργαζόμενοι θα λείπουν φέτος, κυρίως από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Περισσότερο από το 25% των τροφίμων που παράγονται σε αυτό το έδαφος βασίζεται στην εργασία αυτών των μεταναστών εργαζομένων.

Παρόλο που η ιταλική κυβέρνηση έχει αποδείξει πρόσφατα ότι όλες οι άδειες παραμονής που λήγουν (συμπεριλαμβανομένης της εποχιακής εργασίας) παρατείνονται για ισχύ έως τις 15 Ιουνίου 2020, αυτό φαίνεται να μην επαρκεί για να καλύψει το έλλειμμα εργατικού δυναμικού στη γεωργία.

Ορισμένες από τις κύριες εθνικές οργανώσεις αγροτών, συνεπώς, πρότειναν την εφαρμογή του συστήματος κουπονιών σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσληψη εθνικών συνταξιούχων, φοιτητών και ανέργων. Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε επίσης από τα δεξιά κόμματα. Ωστόσο, όπως τόνισαν τα συνδικάτα, αντί να βοηθούν στην προσέλκυση περισσότερων εργαζομένων, η χρήση κουπονιών, η οποία αφορά περιστασιακές εργασιακές σχέσεις, θα συνέβαλε μόνο στο να καταστήσει τη γεωργική εργασία πιο επισφαλή και μη προστατευμένη, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις διασφαλίσεις υγείας.

Οι οργανώσεις αγροτών ζήτησαν επίσης τη δημιουργία ειδικών «πράσινων διαδρόμων» που θα επιτρέπουν την κυκλοφορία εποχιακών εργαζομένων εντός της ΕΕ προκειμένου να ενισχυθούν οι τάξεις του εργατικού δυναμικού στους εθνικούς τομείς. Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από τον Ιταλό Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών που - βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του COVID-19 - άρχισε να εργάζεται για την ανάπτυξη συμφωνιών με χώρες της Ανατολικής ΕΕ για την επίτευξη εποχιακών εργαζόμενοι στην Ιταλία, «εγγυώντας τους ασφαλείς συνθήκες εργασίας». Στη Γερμανία έχουν επίσης υιοθετηθεί ειδικά μέτρα για την κινητικότητα των αγροτών της Ανατολικής ΕΕ, αν και αυτοί οι εργαζόμενοι αναμένεται να παραμείνουν σε ψευδό καραντίνα ενώ εργάζονται και μοιράζονται καταλύματα με πολλούς άλλους ανθρώπους ως συνήθως.

Χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι σε αγρότες έχουν κολλήσει σε απομονωμένα και πολυσύχναστα κτήρια, σε σκηνές πόλεων ή σε παραγκουπόλεις, χωρίς βασικές υπηρεσίες όπως πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση.

Αν και η ακροδεξιά αντιτάχθηκε σθεναρά στη νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς έγγραφα, ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την υποστήριξή της σε αυτό το μέτρο. Ωστόσο, το πρώτο σχέδιο του κυβερνητικού διατάγματος σχετικά με τη νομιμοποίηση φαίνεται να είναι ανεπαρκές. Ισχύει μόνο για τους διακινούμενους εργαζόμενους στους τομείς της γεωργίας, της αναπαραγωγής, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Η νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς έγγραφα είναι επείγουσα, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όμως, πρέπει να καλύπτει όλους τους μετανάστες, ανεξάρτητα από το ρόλο τους στην αγορά εργασίας.

Σίγουρα, η απάντηση δεν μπορεί να περιοριστεί σε αυτό. Η αλλαγή των τρεχουσών ιταλικών πολιτικών μετανάστευσης είναι επίσης θεμελιώδης για τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών εισόδου και για την άρση της σχέσης μεταξύ της άδειας διαμονής και της σύμβασης εργασίας, η οποία αποτελεί κινητήριο παράγοντα εκμετάλλευσης και εκβιασμού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις