«Nέα επιχείρηση»: Οι αγρότες καινοτομούν για να πάρουν φαγητό από το χωράφι κατευθείαν στο πιάτο

Από την Ευρώπη στην Ασία και σε ολόκληρη την Αμερική, οι αγρότες και άλλοι στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων καινοτομούν για να διατηρήσουν τον κόσμο τροφοδοτούμενο όταν οι πληθυσμοί λένε να μείνουν σπίτι, οι αγορές του δρόμου είναι κλειστές και οι εργάτες δεν μπορούν να ταξιδέψουν για να εργαστούν στα χωράφια.

Η Didier Lenoble έχει συνδεθεί στο Διαδίκτυο για να πουλήσει λαχανικά που καλλιεργούνται στο αγρόκτημά της κοντά στο Παρίσι, καθώς οι συνηθισμένοι πάγκοι του δρόμου που προμηθεύει είναι προσωρινά κλειστοί λόγω της κρίσης του κοροναϊού.

«Είναι μια εντελώς νέα επιχείρηση», δήλωσε η Lenoble, της οποίας η οικογενειακή φάρμα έχει πουλήσει σε πελάτες μέσω ενός νέου ιστότοπου.

Αλλού, ένας ινδικός αγροτικός συνεταιρισμός παραδίδει απευθείας στους κατοίκους της πόλης καθώς το κλείδωμα έκλεισε τα συνηθισμένα κανάλια διανομής του και ένας μεξικανός προμηθευτής στον αμερικανικό γίγαντα μούρων Driscoll's προσέλαβε εργάτες στο εργοστάσιο για να επιλέξει προϊόντα.

Η πανδημία του κορανοϊού άσκησε τεράστια πίεση στις πολύπλοκες αλυσίδες που συνήθως φέρνουν φαγητό στα τραπέζια των ανθρώπων, αναγκάζοντας τους προμηθευτές να προσαρμόσουν τις κανονικές τους ρουτίνες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη συγκομιδή, τη μεταφορά και τη διανομή.

Η κρίση έχει αποκαλύψει την εξάρτηση του κόσμου από το διεθνές εμπόριο και από έναν τεράστιο αριθμό εποχιακών εργαζομένων που συνήθως ταξιδεύουν από αγρόκτημα σε αγρόκτημα, συχνά διασχίζουν σύνορα, για να βοηθήσουν στη συλλογή προϊόντων καθώς ωριμάζει.

Μέρη της αλυσίδας τσακίζονται. Το κλείσιμο εργοστασίων επεξεργασίας λόγω εστιών κορανοϊού έχει απειλήσει την προσφορά κρέατος στις ΗΠΑ, ενώ ορισμένοι αγρότες έχουν αφήσει τις καλλιέργειες να μαραθούν στα χωράφια καθώς οι εργάτες δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά.

Αλλά πολλά αγροκτήματα και επιχειρήσεις προσαρμόζονται γρήγορα.

Ο ιστότοπος της Lenoble τον βοήθησε να αποκαταστήσει τον όγκο των πωλήσεων στο ήμισυ του κανονικού τους επιπέδου, εξοικονομώντας μέρος του μαρούλι και του ραδικιού.

Το κέντρο χονδρικής Rungis νότια του Παρισιού, η μεγαλύτερη αγορά τροφίμων της Ευρώπης, ξεκίνησε μια διαδικτυακή υπηρεσία που πραγματοποίησε 250 κατ 'οίκον παραδόσεις πριν από ένα μήνα και τώρα πραγματοποιεί 6.500 την εβδομάδα μέσα και γύρω από τη γαλλική πρωτεύουσα. Η Γαλλία έχει κινητοποιήσει μέχρι τώρα 15.000 Γάλλους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αδράνεια από την κρίση για να αντισταθμίσει ένα πιθανό έλλειμμα 200.000 ξένων εργατών αυτήν την άνοιξη.

Το Υπουργείο Γεωργίας του Ιράκ δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στις εκμεταλλεύσεις εξαιρέθηκαν από τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και στους αγρότες επιτρέπεται να μετακινούν μηχανήματα συγκομιδής σε όλη τη χώρα.

Για να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία των συγκοινωνιακών συνδέσεων, ο φορέας διοδίων της Βραζιλίας CCR SA έχει διανείμει περισσότερα από 1.000 κιβώτια τροφίμων και υγιεινής την ημέρα στους οδηγούς φορτηγών καθώς τα σημεία εξυπηρέτησης είναι κλειστά.

Ο Ισπανός καλλιεργητής σπαραγγιών Jaime Urbina δεν μπορεί να στραφεί σε εργατικό δυναμικό της Ανατολικής Ευρώπης όπως συνήθως. «Είναι κολλημένοι στις χώρες τους επειδή τα σύνορα είναι κλειστά», είπε. Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας οπωροκηπευτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντέδρασε επιτρέποντας στους ανέργους να εργαστούν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, διατηρώντας παράλληλα τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και έχει παρατείνει τις άδειες εργασίας για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Στην Κένυα, η Rubi Ranch στέλνει αβοκάντο στην Ευρώπη με πλοίο λόγω περιορισμένης χωρητικότητας αεροπορικών μεταφορών, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προσγειώσει αεροσκάφη και έχουν διακόψει τη συνήθη διαδρομή εφοδιασμού της εταιρείας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας δημιουργεί δελτία ταυτότητας, ώστε οι εργάτες να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα κατά τη διάρκεια εθνικού κλειδώματος, αφού πολλοί σταμάτησαν από την αστυνομία.

Η Πολωνία, εν τω μεταξύ, αγωνίζεται χωρίς εποχιακούς εργάτες της Ουκρανίας και το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας είπε ότι οι κρατούμενοι ενδέχεται να βοηθήσουν σε αγροκτήματα απουσία εργαζομένων από την Κεντρική Ασία.

Η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιρλανδία επιτρέπουν σε εταιρείες να φέρουν εκπαιδευμένους εργαζομένους από τη Ρουμανία και άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πτήσεις τσάρτερ με μέτρα καραντίνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απαλλάξει αυτούς τους μετανάστες από προσωρινό περιορισμό της μετανάστευσης κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις