Η κρίση Covid-19 προκαλεί ευρωπαϊκές εντάσεις για τη μεταναστευτική εργασία

Οι πλαγιές του Αραγονίου, μια ισπανική περιοχή που συνορεύει με τη Γαλλία, είναι μια γωνιά της Ευρώπης όπου δεν υπάρχει αμφιβολία για τους μετανάστες εργάτες. Οι άνθρωποι τα θέλουν και τα πρόβατα τα θέλουν.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα φτάσουν εδώ σύντομα επειδή ο καιρός γίνεται πιο ζεστός και πρέπει να βγάλουμε το μαλλί από τα ζώα, διαφορετικά θα είναι απαίσιο», δήλωσε ο Pedro Barato, πρόεδρος της μεγαλύτερης αγροτικής ένωσης της Ισπανίας, Asaja.

Η έλλειψη εξειδικευμένων κουρευτών προβάτων ήταν οξεία, είπε. «Κανονικά, άνθρωποι έρχονται από τη Νότια Αμερική - κυρίως την Ουρουγουάη και την Παραγουάη - για να βοηθήσουν.» Η ευρύτερη περιοχή χρειάζεται περίπου 30.000 εργαζόμενους, αλλά μόνο 5.500 έχουν προσληφθεί, είπε.

Από την Ιρλανδία στην Ιταλία και τη Γερμανία έως τη Ρουμανία υπάρχει αυξανόμενη ένταση σχετικά με το κατά πόσον αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να διασχίσουν σύνορα για να συγκομίσουν καλλιέργειες, και εάν ναι, πόσες και υπό ποιες συνθήκες.

Απαιτούνται για να μαζέψουν φράουλες, πορτοκάλια, πεπόνια, ντομάτες και σπαράγγια, αλλά η πανδημία κοραναϊού έχει δημιουργήσει μια τοξική παρασκευή.

Οι χώρες υποδοχής είναι διχασμένες μεταξύ του φόβου της απώλειας συγκομιδών, του φόβου της εισαγωγής μολύνσεων και του φόβου που προηγείται της πανδημίας - του αλλοδαπού που παίρνει δουλειά. Οι λαϊκιστές αισθάνονται την ευκαιρία καθώς το οικονομικό αποτέλεσμα σταθεροποιεί τις πολιτικές γραμμές μάχης.

Ο φόβος είναι αμφίδρομος. Οι μετανάστες φοβούνται την εκμετάλλευση και τις ανεπαρκείς διασφαλίσεις κατά του Covid-19 που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν να μολυνθούν και να φέρουν την ασθένεια στο σπίτι, υπονομεύοντας ενδεχομένως τη σχετική επιτυχία της Ανατολικής Ευρώπης στην καταστολή του ιού.

«Οι ρουμάνοι εποχιακοί εργαζόμενοι δεν είναι σκλάβοι. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η υγεία δεν είναι διαπραγματεύσιμα », δήλωσε ο Βίκτορ Νεγκρέσκου, Ρουμάνος ευρωβουλευτής που μαζί με τους συναδέλφους του υπέβαλαν επιστολή στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή ζητώντας προστασία των εποχιακών εργαζομένων.

Το αίτημα ακολούθησε μια σειρά περιστατικών σε ολόκληρη την ήπειρο. Υπήρξε μια φασαρία όταν 1.800 εργαζόμενοι από τη Ρουμανική πόλη Κλουτζ εμφανίστηκαν σε στενή φυσική επαφή ενώ μεταφέρθηκαν σε λεωφορείο και επιβιβαστούν σε αεροπλάνο - μία από τις σχεδόν καθημερινές πτήσεις από Κλουζ προς Γερμανία.

Η Γερμανία έλαβε τις τελευταίες εβδομάδες 30.000 εποχιακούς εργαζόμενους από την Ανατολική Ευρώπη και αναμένει άλλους 30.000 μέχρι τα τέλη Μαΐου, οι περισσότεροι έρχονται για συγκομιδές σπαραγγιού και φράουλας.

Θεωρητικά, αυστηρές οδηγίες διέπουν τα ταξίδια των διακινούμενων εργαζομένων και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύεται ακατάστατη.

Ένας αγρότης σπαραγγιών στη Κάτω Σαξονία κατηγορήθηκε για παραβίαση των κανόνων φυσικής απόστασης όταν μετέφερε εργαζόμενους και έβαλε περισσότερα άτομα από ό, τι επιτρέπεται σε προκατασκευασμένες κατοικίες.

Ένας συλλεκτής που πέθανε στο Bad Krozingen στις 11 Απριλίου μολύνθηκε με κοροναϊό, αν και η αιτία θανάτου παραμένει ασαφής. Τέσσερις άλλοι συλλέκτες στην ομάδα του μολύνθηκαν επίσης και τοποθετήθηκαν σε απομόνωση. Στις 28 Απριλίου οι ρουμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μολύνθηκαν τουλάχιστον 200 Ρουμάνοι που εργάζονται σε σφαγείο στη Γερμανία.

Τα στοιχήματα είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Ιταλία, όπου οι καλλιέργειες κινδυνεύουν να σαπίσουν στα χωράφια και κλιμακώνεται μια πολιτική μάχη.

ΠΗΓΗ: The Guardian

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις