Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας για τα δικαιώματα φύτευσης αμπέλου

Συγκεκριμένα καταγγέλλει ότι «με την υπ. αρ. (866/86629 15.04.2020) απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που ρυθμίζει τη διαδικασία φύτευσης νέων οινοποιήσιμων αμπελώνων, διαχωρίζει την Ελλάδα σε οκτώ (8) μεγάλες κατηγορίες καθορίζοντας και αντίστοιχη μοριοδότηση με βάση το μέγεθος του κλήρου. Για παράδειγμα στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης η μοριοδότηση ξεκινά για αμπελοκαλλιεργητές που έχουν πάνω από 100 στρέμματα αμπελώνα. Όσοι δηλαδή έχουν λιγότερα από 100 στρέμματα αποκλείονται.

Στην περιοχή μας την Ήπειρο λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του μικρού κλήρου μπορεί να είναι μεν διαφορετικός ο διαχωρισμός με βάση το μέγεθος της καλλιέργειας από άλλες περιοχές, όμως και εδώ υπάρχει. Συγκεκριμένα ευνοούνται αυτοί που έχουν πάνω από 30 στρέμματα που παίρνουν συντελεστή μοριοδότησης 3,5, ενώ οι μικροί αμπελοκαλλιεργητές που έχουν αμπελουργική έκταση από 3 έως 30 στρέμματα παίρνουν συντελεστή μοριοδότησης 2,45. Όσοι έχουν αμπελουργική ζώνη μικρότερη των 3 στρεμμάτων δεν παίρνουν καθόλου μοριοδότηση».

Επισημαίνει επίσης ότι «παίρνοντας υπόψη τον περιορισμό από την εφαρμογή της ΚΑΠ ότι οι νέες φυτεύσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν το 1% στης συνολικής αμπελοκαλλιέργειας της χώρας μας,  δηλαδή μιλάμε για μια έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων για όλη την Ελλάδα, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι αποκλείονται ουσιαστικά οι μικροί αμπελοκαλλιεργητές, καθώς και όσοι νέοι θελήσουν να ασχοληθούν με την αμπελουργία, αφού θα είναι δύσκολο αφ’ ενός να συγκεντρώσουν το πολυπόθητο νούμερο για να τους εγκριθούν τα νέα δικαιώματα, αλλά πιθανόν να μην έχουν μείνει και ανάλογα στρέμματα».

Ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας προσθέτει:  «Η Υπουργική αυτή Απόφαση είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των κυβερνητικών αποφάσεων που αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια, την παραγωγή και τη διακίνηση του παραδοσιακού χύμα τσίπουρου των αμπελουργών. Παίρνοντας υπόψη επίσης ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία τους εισοδήματος των βιοπαλαιστών αμπελοκαλλιεργητών λόγω κορονοϊού δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, καθώς επίσης ότι είναι στον αέρα τι θα γίνει με την απορρόφηση της παραγωγής, φαίνεται καθαρά ότι ο προσανατολισμός και της σημερινής κυβέρνησης είναι μια ανάπτυξη της υπαίθρου... με λίγους επιχειρηματίες μεγαλοαγρότες και μεγαλοβιομήχανους του οίνου και τσίπουρου.

Δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να τους καμαρώνουμε που μας πετάνε έξω από τα αμπέλια μας, τις καλλιέργειές μας. Είναι ευθύνη όλων μας να δυναμώσουμε στον Αμπελουργικό Σύλλογο και να τους απαντήσουμε αγωνιστικά διότι αν κερδίσαμε κάτι όλοι έως τώρα είναι μέσα από τους αγώνες μας».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις