Ο ιός διακόπτει μεγάλο μέρος της αγροτικής εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι περιορισμοί ταξιδιού απο τη πανδημία εμποδίζουν τους εργάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο ακριβώς όπως ξεκινά η περίοδος συγκομιδής για τα μαρούλια και τα μούρα.

Οι αγρότες οπωροκηπευτικών του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν ότι χωρίς το απαραίτητο εργατικό δυναμικό, οι καλλιέργειες θα μπορούσαν να αφεθούν να σαπίσουν.

Η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εποχιακούς αγρότες από το εξωτερικό. Περίπου 70.000 έως 90.000 άνθρωποι χρειάζονται μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου κάθε χρόνο για να φυτέψουν, να μαζέψουν και να συσκευάσουν τα προϊόντα.

Η πλειοψηφία προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη, μόνο για τη σεζόν. Πολλοί από τους μετανάστες προέρχονται από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία επιστρέφουν χρόνο με το χρόνο, και εκτιμούνται ιδιαίτερα από τους αγρότες για την ικανότητα και την ταχύτητά τους.

Οι αγρότες απαιτούν τώρα σαφήνεια από την κυβέρνηση σχετικά με τα σχέδια μετανάστευσής της μετά τις 31 Δεκεμβρίου, όταν λήγει η τρέχουσα μεταβατική περίοδος του Brexit και, μαζί της, η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, η κυβέρνηση έχει επεκτείνει ένα πρόγραμμα προσωρινών εργαζομένων για να επιτρέψει 10.000 μετανάστες από χώρες εκτός ΕΕ, κυρίως από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Μολδαβία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσα έχουν φτάσει στο πρόγραμμα, καθώς τα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν δύσκολα και ακριβά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις