Αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης των υπουργών γεωργίας και αλιείας της ΕΕ

Η Κροατική Προεδρία διοργάνωσε μια δεύτερη τηλεδιάσκεψη υπουργών της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τη γεωργία και την αλιεία, με τη συμμετοχή των Επιτρόπων της ΕΕ Janusz Wojciechowski και Virginijus Sinkevi ,ius, για να συζητήσουν τα ήδη ισχύοντα μέτρα, καθώς και για πιθανές μελλοντικές δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας.

Η υπουργός Γεωργίας της Κροατίας Marija Vučković προήδρευσε αυτής της τηλεδιάσκεψης με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

«Από την τελευταία μας τηλεδιάσκεψη τον Μάρτιο, έγιναν πολλά βήματα και η συνεργασία μας τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο ΕΕ ήταν έντονη. Τα αποτελέσματα είναι εδώ. Η παραγωγή τροφίμων και η προμήθεια τροφίμων διασφαλίζονται. Οι τομείς της γεωργίας και της αλιείας της ΕΕ έχουν δείξει την ανθεκτικότητά τους και παραμένουν διαθέσιμα επαρκή και καλής ποιότητας τρόφιμα για τους ευρωπαίους καταναλωτές σε προσιτές τιμές. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ήταν η πρώτη μας προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, εργαζόμασταν για να βοηθήσουμε τους αγρότες και τους ψαράδες να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια της κρίσης. Για την υδατοκαλλιέργεια και την αλιεία, ένα πλήρες πακέτο μέτρων έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και από αυτό που ακούσαμε σήμερα, είναι καλά αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη. Ταυτόχρονα, πολλοί επεσήμαναν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ειδικά εάν παραμείνει η τρέχουσα κατάσταση.»

Όσον αφορά την αλιεία, πολλά κράτη μέλη χαιρέτισαν και εκτίμησαν την ταχεία έγκριση της νομοθεσίας που επιτρέπει την πρόσθετη υποστήριξη του αλιευτικού τομέα που επλήγη από την επιδημία COVID-19.

Η συνολική αλιευτική δραστηριότητα από τον αλιευτικό στόλο της ΕΕ μειώνεται σημαντικά, ιδίως για μικρότερα σκάφη και η κατάσταση της αγοράς παραμένει δύσκολη. Ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν πρόσθετα μέτρα και πρόσθετες ευελιξίες, ιδίως για υποχρεώσεις σχετικά με την αλιευτική περίοδο της ICCAT και τις υποχρεώσεις ελέγχου.

Οι υπουργοί κάλεσαν την Επιτροπή να συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση τόσο για τον αλιευτικό στόλο όσο και για την υδατοκαλλιέργεια και εντός οιασδήποτε πρόσθετης διαθέσιμης χρηματοδότησης θα εξετάσει εάν απαιτούνται περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Όσον αφορά τη γεωργική παραγωγή, προτάθηκαν πολλαπλοί γύροι μέτρων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο, ακούσαμε σήμερα σαφή μηνύματα και κλήσεις προς την Επιτροπή να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, τόσο όσον αφορά την περαιτέρω χαλάρωση των ισχυόντων κανόνων της ΚAΠ, για παράδειγμα σε σχέση με τους επιτόπιους ελέγχους ή την αύξηση της εθελοντικής συνδυασμένης υποστήριξης, αλλά επίσης εκείνα που θα απαιτούσαν περαιτέρω οικονομικούς πόρους. Ζητήθηκε επίσης η ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και άλλων μέτρων της αγοράς για τομείς όπως τα πουλερικά, το χοιρινό κρέας και το μοσχαρίσιο κρέας.

Επιπλέον, ορισμένοι τομείς που έχουν ήδη λάβει υποστήριξη θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, σύμφωνα με τις παρεμβάσεις των υπουργών. Αυτό σχετίζεται κυρίως με τον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων και του οίνου.

Η πλειονότητα των υπουργών αντανακλούσε το γεγονός ότι χωρίς πρόσθετους οικονομικούς πόρους θα ήταν σχεδόν αδύνατο να υποστηριχθούν επαρκώς οι τομείς. Έχοντας επίγνωση των ρεαλιστικών δημοσιονομικών περιορισμών, οι υπουργοί τόνισαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, πρώτα απ 'όλα για να εξετάσει τα υπάρχοντα έσοδα.

Μερικοί ανέφεραν ότι το αποθεματικό κρίσης, κάποιοι πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να το ενεργοποιήσουν, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι όλες οι άλλες επιλογές πρέπει να εξαντληθούν πριν περάσουν σε αυτόν τον δρόμο.

«Η τροποποίηση του κανονισμού αγροτικής ανάπτυξης ήταν επίσης ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, πολλοί επεσήμαναν ότι δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις παρεχόμενες ευκαιρίες, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα κονδύλια στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα. Ακόμη και αυτά τα κράτη μέλη είναι διατεθειμένα να υποστηρίξουν την πρόταση και αυτό είναι ακριβώς η επίδειξη αλληλεγγύης που ελπίζαμε να δούμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Κατά το έτος που γιορτάζουμε την επέτειο των 60 ετών της ΚAΠ, παραμένουμε δεσμευμένοι να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητά του και να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις