Σπέρνουν ξανά το καλαμπόκι στα χωράφια της Ημαθίας

Χαρακτηριστικά

Η αγροτίδα ή καραφατμέ ανήκει στα  νυκτόβια έντομα, λεπιδόπτερα που ανήκουν σε διάφορα είδη της οικογένειας Noctuidae. Οι προνύμφες (κάμπιες) είναι άτριχες, κυλινδρικές, γκρίζου χρώματος και φθάνουν σε μήκος τα 40-50 χιλ. Τα ακμαία (πεταλούδες) έχουν μήκος 20 χιλ. περίπου και γκριζοκάστανο χρώμα. Οι πρόσθιες πτέρυγες έχουν σκουρότερο χρώμα και διακοσμούνται με νεφροειδή σημάδια και γραμμές ζικ-ζακ. Συναντώνται κυρίως σε ελαφρά εδάφη. Ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνισή τους είναι ξηρός, ζεστός καιρός και έδαφος καλυμμένο από ζιζάνια. Σε υγρό έδαφος οι νεαρές κάμπιες δεν επιβιώνουν.

Τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης 

Το πρώτο σκάλισμα πρέπει να γίνεται όταν τα φυτά του καλαμποκιού έχουν ύψος 10-15 πόντους και το δεύτερο 20 ημέρες αργότερα. ’Αν το χωράφι μας ξαναβγάλει αγριόχορτα, πρέπει να κάνουμε και ένα τρίτο σκάλισμα, 20 ημέρες μετά το δεύτερο.
Το σκάλισμα γίνεται με φρέζες μεταξύ των γραμμών του καλαμποκιού.

Καμιά φορά, όταν μετά τη σπορά έχουμε πολλές βροχές και το έδαφος έχει πολλή υγρασία, ή θερμοκρασία του κατεβαίνει και τα μικρά φυτά μας είναι κιτρινιάρικα και δεν μπορούν να πάρουν επάνω τους. Στην περίπτωση αύτη επιβάλλεται ένα σκάλισμα γύρω από τα φυτά, πού δεν έχει σκοπό να καταστρέψει τα αγριόχορτα άλλα να «ξεράνει» το έδαφος, για να μπορέσουν τα φυτά να ξεπεταχτούν.

Πρέπει να λιπαίνουμε το καλαμπόκι με 10-15 μονάδες αζώτου σε τρεις έως τέσσαρες ισόποσες δόσεις, την πρώτη στο τελευταίο όργωμα πριν τη σπορά, τη δεύτερη στο πρώτο σκάλισμα ή πότισμα, την τρίτη στο δεύτερο σκάλισμα ή πότισμα και την τέταρτη λίγο αργότερα άλλα πάντως πριν από το ξεστάχυασμα γιατί αργότερα δεν ωφελεί σε τίποτα. Τα λιπάσματα πού θα χρησιμοποιήσουμε είναι ή Θειική αμμωνία προ της σποράς και ή ασβεστούχος νιτρική αμμωνία επιφανειακά και δεν πρέπει να ξεχνούμε πώς με τα λιπάσματα αυτά μια μονάδα αζώτου σημαίνει 5 κιλά λίπασμα στο στρέμμα, αν θέλουμε δηλαδή να ρίξουμε τρεις μονάδες άζωτο σε κάθε δόση αυτό σημαίνει πώς πρέπει να ρίξουμε 15 κιλά λίπασμα στο στρέμμα κάθε φορά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις