Η ΕΕ θα μειώσει κατά 50% τα φυτοφάρμακα έως το 2030 για την προστασία των μελισσών, της βιοποικιλότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να μειώσει κατά το ήμισυ τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων έως το 2030 για να σταματήσει την πτώση των επικονιαστών, σε ένα σχέδιο που ενδέχεται να προκαλέσει κριτική τόσο από εκείνους που προτρέπουν τη σταδιακή κατάργηση των ουσιών όσο και από αγρότες που λένε ότι θα υποφέρουν οι καλλιέργειες.

Η Επιτροπή, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, θέλει να δεσμεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει κατά το ήμισυ τη χρήση χημικών και «υψηλού κινδύνου» φυτοφαρμάκων έως το 2030, όπως έδειξε ένα σχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters και πρόκειται να δημοσιευθεί στις 20 Μαΐου.

Δεν εξήγησε τι σημαίνει υψηλού κινδύνου ή πώς θα επιβάλει τη μείωση.

Η Επιτροπή αρνείται να σχολιάσει μη δημοσιευμένα σχέδια, τα οποία είναι έγγραφα εργασίας και υπόκεινται σε αλλαγές έως ότου εγκριθούν.

Ένα σχέδιο της Επιτροπής για να καταστήσει τη γεωργία πιο βιώσιμη, επίσης αναμένεται στις 20 Μαΐου, μπορεί να προσθέσει λεπτομέρειες.

Οι μελισσοκόμοι στη δυτική Ευρώπη ανέφεραν μείωση του αριθμού των μελισσών και των αποικιών τα τελευταία 15 χρόνια, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Οι νομοθέτες της ΕΕ αναφέρουν ότι αυτή η τάση θέτει σε κίνδυνο το 76% της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη που εξαρτάται από τη γονιμοποίηση.

Ήδη οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ απαγόρευσαν τη χρήση εντομοκτόνων νεονικοτινοειδών σε εξωτερικούς χώρους το 2018, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε κλειστά θερμοκήπια.

Ορισμένες αγροτικές ομάδες δήλωσαν ότι η ευρεία απαγόρευση των φυτοφαρμάκων θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών και προέτρεψε την Επιτροπή να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των μέτρων προτού καθορίσει δεσμευτικούς στόχους.

Οι ευρωπαίοι νομοθέτες ζήτησαν δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στην ΕΕ. Ο οργανισμός οργανικής τροφής και γεωργίας IFOAM πιέζει επίσης για πιο φιλόδοξους στόχους από το σχέδιο πρότασης - μείωση κατά 80% στα συνθετικά φυτοφάρμακα έως το 2030 και συνολική κατάργηση έως το 2035.

Τα σχέδια μέτρων έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις πωλήσεις από εταιρείες όπως η Bayer της Γερμανίας. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει εικασίες σχετικά με το περιεχόμενο ενός σχεδίου εγγράφου.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης έναν στόχο να φυτέψει τρία δισεκατομμύρια δέντρα στην ΕΕ έως το 2030, να βοηθήσει στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να κάνει τις πόλεις πιο πράσινες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις