Η πανδημία αναθερμαίνει τον πατριωτισμό των τροφίμων στην Ευρώπη

Οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται την πανδημία για να προωθήσουν μια ατζέντα προστατευτισμού που εξισώνει την κατανάλωση τοπικών προϊόντων με τον πατριωτισμό - και μερικές προειδοποιούν ότι αυτό το είδος γαστρονομικής νοοτροπίας απειλεί την ενιαία αγορά της ΕΕ.

«Ζητώ τον πατριωτισμό των τροφίμων, τον αγροτικό πατριωτισμό», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Didier Guillaume στο ραδιόφωνο αυτή την εβδομάδα, προτρέποντας τους πολίτες να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των Γάλλων αγροτών αγοράζοντας γαλλικές φράουλες και ντομάτες από ισπανικές, παρόλο που είναι πιο ακριβές.

Η πολωνική κυβέρνηση ονόμασε 15 εγχώριους μεταποιητές για την εισαγωγή γάλακτος από άλλες χώρες της ΕΕ, αντί να το αγοράσει από πολωνούς αγρότες.

«Ο οικονομικός πατριωτισμός αυτών των επιχειρήσεων δημιουργεί ανησυχίες», ανέφερε η κυβέρνηση σε μια δήλωση που παρέμεινε στο διαδίκτυο, ακόμη και μετά την κατάργηση της λίστας των γαλακτοκομικών φυτών που χρησιμοποίησαν ξένο γάλα το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η κίνηση προκάλεσε την οργή της πολωνικής ένωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία δήλωσε στον υπουργό Γεωργίας της Πολωνίας Jan Krzysztof Ardanowski σε επιστολή της POLITICO ότι οι εταιρείες εισήγαγαν λιγότερο από το 1% ξένου γάλακτος και ότι αυτό δεν επηρεάζει τις τιμές του γάλακτος.

«Η χώρα που είναι περήφανη για τις υψηλής ποιότητας εξαγωγές τροφίμων θα πρέπει να απέχει από οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες προστατευτισμού, για τη δική της ασφάλεια», ανέφερε η ένωση σε δήλωση, τονίζοντας ότι ο πολωνικός τομέας γαλακτοκομικών προϊόντων εξάγει περίπου το 30% της παραγωγής γάλακτος.

Στην Αυστρία, η υπουργός Γεωργίας Elisabeth Köstinger ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση εργάζεται για ένα «περιφερειακό επίδομα» για τα τρόφιμα.

Τα τοπικά τρόφιμα θα λάβουν ορισμένα πλεονεκτήματα για την ενίσχυση των τομέων που επλήγησαν από την κρίση του κοροναϊού, ανέφεραν αυστριακά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση σημειώνει επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό συμμορφώνεται με το διεθνές εμπόριο και τα πρότυπα της ΕΕ.

Από τον Μάρτιο, η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τα σούπερ μάρκετ της χώρας για την αγορά τοπικών φρέσκων τροφίμων. Ως αποτέλεσμα, οι μεγαλύτερες γαλλικές αλυσίδες λιανικής, όπως η Carrefour και η E.Leclerc έχουν αλλάξει σχεδόν όλες τις προμήθειές τους σε τοπικές εκμεταλλεύσεις.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών της Αγγλίας και της Ουαλίας Minette Batters είπε αυτό το μήνα στους νομοθέτες στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θα απευθυνθεί στην κυβέρνηση για να πιέσει για 100% προμήθεια βρετανικών τροφίμων όπου είναι δυνατόν.

Παρόμοιες κλήσεις έχουν γίνει από τα πορτογαλικά, ελληνικά και βουλγαρικά υπουργεία.

Εν τω μεταξύ, η αγορά πολλών γεωργικών αγαθών έχει συγκλονιστεί από το κλείσιμο εστιατορίων σε εθνικές κλειδαριές, προκαλώντας περισσότερες εκκλήσεις για τους Ευρωπαίους να τρώνε πατριωτικά.

Οκτώ χώρες της ΕΕ έχουν επωφεληθεί από τους προσωρινά χαλαρούς κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δεσμεύσουν τους αγρότες τους συνολικά περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατική ενίσχυση, σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski.

Αλλά ο ίδιος ο Wojciechowski είπε αργότερα στους δημοσιογράφους: «Πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι καλό για τον θεμιτό ανταγωνισμό, για την κοινή αγορά.»

Όλοι οι αγρότες της ΕΕ επωφελούνται ήδη από τους πολύ χαλαρούς αντιμονοπωλιακούς κανόνες σχετικά με τον καθορισμό των τιμών και τη διαμόρφωση καρτέλ από άλλες βιομηχανίες, αλλά υπάρχει κίνδυνος, ορισμένοι λένε, ότι μια κρατική ενίσχυση από τις πλουσιότερες χώρες θα οδηγήσει σε μια ακόμη πιο έντονη διαφορά μεταξύ της σχετικής ανταγωνιστικότητας των αγροτών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις