Ισπανία-Ιταλία: Δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ του κράτους και των επαγγελματιών οίνου

Σε όλες τις χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Γαλλία, την Ιταλία και Ισπανία οι επαγγελματίες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα που προτείνουν οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους. Η έλλειψη ευελιξίας, πόρων και φιλοδοξιών για το μέλλον είναι τα κύρια σημεία της διαμάχης.

Τον μήνα που πέρασε, οι ιταλικές και ισπανικές αρχές ολοκλήρωσαν τις προτάσεις τους για την υποστήριξη της αναζωογόνησης του αμπελοοινικού τομέα, γνωρίζοντας ότι έχουν ήδη περιληφθεί στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης στην Ιταλία, ενώ στην Ισπανία οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τη δημοσίευση του βασιλικού διατάγματος. Πρέπει να ειπωθεί ότι το καθήκον των αρχών δεν είναι εύκολο, καθώς τα συμφέροντα αποκλίνουν μεταξύ παραγωγής και εμπορίου, ένα φαινόμενο ιδιαίτερα εμφανές στην Ισπανία. Σε όλα τα Πυρηναία, τα διάφορα προτεινόμενα μέτρα - απόσταξη κρίσης, ιδιωτική αποθήκευση, πράσινη συγκομιδή και όρια απόδοσης - μερικές φορές επικρίνονται, μερικές φορές χαιρετίζονται, αλλά συχνά με την επίκληση μειονεκτημάτων. Ως έχει, η ισπανική κυβέρνηση προτείνει, σύμφωνα με τη La Semana Vitivinicola, το μέτρο απόσταξης κρίσης έως 2 Mhl, συμπεριλαμβανομένων 0,5 Mhl για ΠΟΠ με προϋπολογισμό 65 εκατ. € το μέτρο της πράσινης συγκομιδής με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ και το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης έως και 2 Mhl, προσανατολισμένη ιδίως υπέρ των κρασιών ΠΟΠ, καθώς επίσης τη θέσπιση ανωτάτου ορίου 18.000 kg για τις αποδόσεις ανά εκτάριο για τα κόκκινα σταφύλια και 20.000 kg για τα λευκά.

 

Η μείωση των αποδόσεων είναι μονόδρομος

Ο περιορισμός των αποδόσεων έχει προκαλέσει την οργή πολλών επαγγελματικών οργανώσεων που επικαλούνται τις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό του αμπελώνα και των οινοποιείων, που συχνά βοηθούνται από δημόσιους πόρους. Η APEIV, η οποία αντιπροσωπεύει τον τομέα μεταποίησης στην επαρχία Ciudad Real στην περιοχή La Mancha, ισχυρίζεται ακόμη ότι αυτό το μέτρο "θα καταστρέψει ολόκληρο τον τομέα". Ζητά επίσης τα βιολογικά κρασιά να είναι επιλέξιμα για απόσταξη κρίσης με τον ίδιο τρόπο όπως τα ΠΟΠ, στην τιμή των 40 € ανά εκατόλιτρο, και θεωρεί ότι η πράσινη συγκομιδή αντιπροσωπεύει "μια περιττή οικονομική δαπάνη". Η Ένωση Αγροτικών Συνδικάτων συμμερίζεται τη γνώμη της σχετικά με τον περιορισμό των αποδόσεων, αναφέροντας επίσης τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να καταστήσει την παραγωγή πιο ανταγωνιστική τα τελευταία χρόνια, ιδίως με την αναδιάρθρωση των αμπελώνων και των οινοποιείων και τις επενδύσεις στην άρδευση. Από την άλλη πλευρά, χαιρέτισε την πράσινη συγκομιδή ως "το μόνο μέτρο που στοχεύει συγκεκριμένα στους αμπελουργούς", γνωρίζοντας ότι πολλοί θεωρούν ότι ο προϋπολογισμός που διατίθεται σε αυτήν την ενέργεια είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής. Αρκετοί οργανισμοί ζητούν επίσης την επέκταση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ώστε να περιλαμβάνει όλα τα κρασιά.

 

Η Ιταλία τάσσεται υπέρ της πράσινης συγκομιδής

Στην Ιταλία, όπου το διάταγμα αναβίωσης επρόκειτο να εμφανιστεί στην Επίσημη Εφημερίδα στις 29 Μαΐου και αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αφορούν την πράσινη συγκομιδή και τη μείωση των αποδόσεων για τους οίνους γενικής χρήσης. Έτσι, οι τελευταίοι θα μειώνονται από 50 τόνους ανά εκτάριο στους 30 τόνους, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που πρέπει να καθοριστούν όπου θα μπορούσαν να διατηρηθούν στους 40 τόνους. Οι Ιταλοί ενισχύουν το πακέτο για την πράσινη συγκομιδή, διαθέτοντας προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ στο μέτρο το 2020, συνοδευόμενο από μια ρήτρα που επιβάλλει μείωση τουλάχιστον 15% της συνολικής παραγωγής σε σύγκριση με το μέσο όρο των παραγόμενων ποσοτήτων τα τελευταία πέντε χρόνια. Αλλά είναι τα μέτρα προβολής που κάνουν τους επαγγελματίες ιδιαίτερα δυσαρεστημένους αυτή τη στιγμή. Σε κοινή επιστολή που εστάλη από τους κύριους εθνικούς επαγγελματικούς φορείς (UIV, Federvini, Federdoc, Assoenologi, Cia κ.λπ.) προς τον συντονιστή της Επιτροπής Γεωργικών Πολιτικών της Διάσκεψης των Περιφερειών, οι υπογράφοντες εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη ευελιξίας σε επίπεδο χρήσης και προθεσμιών. Επειδή οι διαφημιστικές δραστηριότητες έπρεπε να αναθεωρηθούν εντελώς λόγω του Covid-19, οι Ιταλοί ήθελαν να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να οργανώσουν εικονικές δοκιμές και άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες και να ανακατευθύνουν τις δαπάνες στις δημόσιες σχέσεις και στην εμπειρογνωμοσύνη για το μάρκετινγκ. Ωστόσο, η σχετική τροποποίηση δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Διάσκεψης.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις