Η Γερμανία χαλαρώνει τους περιορισμούς στους εποχιακούς εργάτες

Η γερμανική κυβέρνηση την Τετάρτη (11 Ιουνίου) χαλάρωσε τους περιορισμούς εισόδου για τους εποχιακούς εργάτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων που εισήχθησαν για πρώτη φορά για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Από τις 16 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, οι εποχιακοί εργαζόμενοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη Σένγκεν χωρίς διαβατήρια θα επιτρέπεται και πάλι να εισέλθουν ελεύθερα στη Γερμανία μέσω της ξηράς ή του αέρα για να βοηθήσουν στη συγκομιδή των καλλιεργειών, ανακοίνωσε η υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόεκνερ.

«Μέχρι το τέλος του έτους, οι αγρότες μπορούν να προσλάβουν επιπλέον εποχιακούς εργαζόμενους από το εξωτερικό», δήλωσε ο Kloeckner, προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εργαστούμε υπεύθυνα σε περιόδους πανδημίας. Είναι προς το συμφέρον μας οι αγρότες να μπορούν να συνεχίζουν να συγκομίζουν και να σπέρνουν.»

Οι γερμανικές εκμεταλλεύσεις συνήθως απαιτούν περίπου 300.000 ξένους βοηθούς συγκομιδής ετησίως, κυρίως από την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Όμως, στο απόγειο της κρίσης του κοροναϊού τον Μάρτιο, η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα και περιόρισε τον αριθμό των εποχικά εργαζομένων που επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα σε 80.000.

Στις αρχές Ιουνίου, περίπου 39.000 εποχιακοί εργαζόμενοι είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες έρχονται καθώς το ξέσπασμα της κορωνοϊού της Γερμανίας θεωρείται υπό έλεγχο, οι εργαζόμενοι στη συγκομιδή πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 1,5 μέτρα μεταξύ τους και να εργάζονται σε μικρές ομάδες.

Εάν κάποιος αρρωστήσει με το COVID-19, η ομάδα του πρέπει να απομονωθεί αμέσως και οι εργοδότες πρέπει να ενημερώσουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις