Προστασία των εποχιακών εργαζομένων στην Ευρώπη

Αν έχουμε φρέσκες φράουλες στο τραπέζι μας αυτές τις μέρες, αν μπορούμε να απολαύσουμε νόστιμα σπαράγγια από τα χωράφια μας, ευχαριστούμε τους ανθρώπους που εργάζονται έξω. Πολύ συχνά, είναι εποχιακοί εργαζόμενοι και πρέπει να τους προστατεύσουμε, γράφουν οι Dan Nica και Jens Geier.

Επειδή η πανδημία δεν σήμαινε απομόνωση για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Δεκάδες χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι ανέλαβαν κινδύνους και μετακινήθηκαν, συχνά σε ακατάλληλες συνθήκες, για να εργαστούν στον αγροτικό τομέα. Επιπλέον, οι ανεπαρκείς συνθήκες εργασίας και διαμονής τους περίμεναν στα αγροκτήματα προορισμού, στο πλαίσιο του κινδύνου που ενέχει το COVID-19.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εκτίθενται σε κινδύνους κορώνας. Δεν μπορούμε να τα φιλοξενήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να διατηρήσουν την κοινωνική απόσταση και δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς υγιεινής. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι συνάδελφοί μας, χωρίς τους οποίους πολλές όμορφες πλευρές του καλοκαιριού δεν θα λειτουργούσαν.

Ως εκπρόσωποι των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτό το φαινόμενο της διασυνοριακής μετανάστευσης εργασίας - Ρουμανία και Γερμανία - έχουμε εμπλακεί άμεσα, από την αρχή.

Έχουμε επισημάνει στα αρμόδια υπουργεία στο Βουκουρέστι και στο Βερολίνο τις παρατυπίες και τις καταχρήσεις στις οποίες εκτίθενται οι εποχιακοί εργαζόμενοι και ξεκινήσαμε πολιτικές και νομοθετικές δράσεις με στόχο τη διασφάλιση αξιοπρεπών κοινωνικών προτύπων για όλους.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εργοδότες εκμεταλλεύτηκαν κυνικά και παράνομα την πανδημία για να επιβάλουν ένα καθεστώς εργασίας που δεν είναι σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως διαπιστώθηκε από τους κυβερνητικούς ελέγχους που ζητήσαμε, ορισμένοι από αυτούς τους εργοδότες εικάστηκαν για την έλλειψη ασάφειας των υφιστάμενων κανόνων.

Το σπαράγγι δεν είναι κρίσιμο για το σύστημα. Δεν υπάρχει λόγος εκμετάλλευσης των εργαζομένων με το πρόσχημα των έκτακτων μέτρων.

Επομένως, η ανάπτυξη ειδικής νομοθεσίας καθίσταται προτεραιότητα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να καθοριστεί ένα κοινό κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία των διασυνοριακών εργαζομένων.

Πρώτον, ως πολιτική ομάδα - λάβαμε από την Επιτροπή πρόσθετες εγγυήσεις για την προστασία των εργαζομένων, στο πλαίσιο της ταξινόμησης του SARS-CoV-2 ως βιολογικού παράγοντα επιπέδου 3.

Συγκεκριμένα, οι εποχιακοί εργαζόμενοι πρέπει να θεωρούνται βασικοί εργαζόμενοι, μαζί με νοσοκόμες, οδηγούς και υπαλλήλους στα τρόφιμα και τον καθαρισμό - εν ολίγοις, όλοι όσοι επιτρέπουν στις εταιρείες μας να προχωρήσουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Καταστάσεις όπως οι πρόσφατες στη γεωργία αναγκάζουν επίσης το Συμβούλιο να ξεπεράσει το αδιέξοδο στην αναθεώρηση του κανονισμού για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης.

Η πανδημία και οι οικονομικές δυσκολίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν πρόσχημα για την παραίτηση από τις ευρωπαϊκές αξίες και τον θεμελιώδη στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για όλους τους πολίτες της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις