Γ. Πολυχρονάκης: Εξακολουθεί η διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων από Βουλγαρία

Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές ακτινιδίων και μέχρι 19/6 ανέρχονται σε 169.331 τόνους έναντι 134.698 που ήταν πέρυσι .Kαταγράφεται ρεκόρ όλων των εποχών έχοντας υπερβεί το ρεκόρ  της περιόδου 2017/2018 των 154 χιλιάδων τόνων τόσο σε όγκο αλλά και αξία.  Εκτίμησή μας είναι, βάσει στοιχείων τετραμήνου ΕΛΣΤΑΤ, ότι οι εξαγωγές τους θα ανέλθουν στο ύψος των 174-175.000 τόνων.

Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών, λεμονιών, αγγουριών και μήλων ουσιαστικά έχουν περαιωθεί.  

Περαιωμένες θεωρούνται και οι εξαγωγές μανταρινιών (13,4%) ανερχόμενη μέχρι 19/6 σε 116.376 τόνους έναντι 102.658 πέρσι.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές φράουλας με εκτίμηση ότι οι ποσότητες ήδη υπερέβησαν τις αντίστοιχες περυσινές  ανερχόμενες σε περ. 49.500 τόνους  +3% του 2019 Σημειώνεται ότι οι περυσινές εξαγωγές αποτελούσαν ρεκόρ ως προς τις ποσότητες.Επίσης συνεχίζονται και οι εξαγωγές τοματών με εκτίμηση αύξησης +3% κατ όγκο.

Οι εξαγωγές κερασιών είναι αυξημένες + 13,9% σε σχέση με πέρσι ανερχόμενες σε 13.091 τόνους έναντι 11.492 τ. , ροδάκινων μειωμένες κατά -46,7% σε 10.260.τ. έναντι 19.260, βερίκοκων -46,3% σε 8,405.έναντι 15.646 τόνους ,  και καρπουζιών με θετικούς μεν ρυθμούς αυξημένες +16,4% 95.988 τόνους, έναντι 82.453 τ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου με την ζήτηση να έχει μερικώς αποκατασταθεί μετά την μείωση του πρώτου δεκαημέρου Ιουνίου. Οι τιμές στον παραγωγό έχουν προσαρμοσθεί στις διαμορφωθείσες χαμηλές τιμές των καταναλωτικών αγορών

Η εκτίμηση μας είναι ότι η παραγωγής της Χώρας εξελίχθηκε ομαλά με τον όγκο τους ελαφρά μειωμένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΤΥΠΟΠΟΊΗΤΑ & ΜΕΤΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

«Δυστυχώς εξακολουθεί η διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και κατ ευθεία απ τον αγρό , χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης κ.α απαραίτητα έγγραφα) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους από «Έλληνες ,Βαλκάνιους κ.α εμπόρους».

Η απαίτηση από τις Βουλγαρικές αρχές, όπως σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά που παραλαμβάνονται-εισάγονται στην χώρα τους, πρέπει να είναι πιστοποιημένα ως προς τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και σε φορτία που δεν ανταποκρίνονται σ αυτήν την απαίτηση ζητείται ανάλυση κατά προϊόν και παρτίδα από αναγνωρισμένα ελληνικά εργαστήρια ή σε αντίθετη  περίπτωση λαμβάνουν δείγματα προς ανάλυση από βουλγαρικά εργαστήρια εφαρμόζεται και τα ελληνικά φορτία ανταποκρίνονται επιτυχώς με την ροή των εξαγωγών μας να είναι σε κανονικά επίπεδα. Υπήρξε θέμα, λόγω εισόδου στην χώρα Βουλγάρων τουριστών, μεγάλων καθυστερήσεων στα σύνορα εισόδου κενών φορτηγών αυτοκινήτων για πλήρωσή τους προς εξαγωγή φρούτων και λαχανικών προς τις Βαλκανικές Χώρες και ελπίζουμε να επιλυθεί το συντομότερο.

Το μέτρο αφορά φορτία ντομάτας, αγγουριών, αγγουριών, πιπεριών, κερασιών, φραουλών, σμέουρων, βερίκοκων, ροδάκινων, καρπουζιών και πεπονιών προέλευσης ΕΕ.

Καλούνται οι αρμόδιες ελληνικές  ελεγκτικές αρχές  τόσο για την αυστηρή τήρηση των ενωσιακών εμπορικών προδιαγραφών εμπορίας-ποιότητας για τα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα όσο και της τήρησης των απαιτήσεων των πελατών-παραληπτών προς διασφάλιση της φήμης των ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών ,Γεώργιος Πολυχρονάκης».

Δείτε επίσης