Η επισιτιστική ασφάλεια δεν είναι πλέον ζήτημα στην ΕΕ, λέει ο Επίτροπος

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevičius έχει αμφιβάλλει για τη μακροχρόνια υπεροχή της επισιτιστικής ασφάλειας έναντι των περιβαλλοντικών πτυχών στο τρέχον σύστημα τροφίμων της ΕΕ, υποδηλώνοντας ότι οι παραδοσιακές ανησυχίες ενδέχεται να υποχωρήσουν σε θέματα όπως η αλλαγή του κλίματος, η βιωσιμότητα ή η βιοποικιλότητα.

«Η επισιτιστική ασφάλεια δεν αποτελεί πλέον σημαντική ανησυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε στους ευρωβουλευτές στην επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COMAGRI) τη Δευτέρα (22 Ιουνίου).

Είπε ότι άλλες προκλήσεις κυριαρχούν στο ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων, όπως τα απόβλητα τροφίμων, η υπερβολική κατανάλωση, η παχυσαρκία και το συνολικό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Για να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του, ανέφερε την απουσία αναμενόμενων ελλείψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, εκτός από μερικά προϊόντα όπως τα σπαράγγια ή το κρασί.

«Η πανδημία COVID-19 έχει δείξει την ανθεκτικότητα του εφοδιασμού τροφίμων στην ΕΕ», επιβεβαίωσε έντονα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια στο εγγύς μέλλον είναι η μετάβαση το συντομότερο δυνατό σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων προκειμένου να αντιμετωπιστούν δραματικές προσαρμογές που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος και την απώλεια βιοποικιλότητας.

Ωστόσο, η στάση του προκάλεσε κάποια αντιπαράθεση, καθώς η επισιτιστική ασφάλεια είναι μια έννοια που έχει ενσωματωθεί στις συνθήκες και, μαζί με την υποστήριξη των αγροτών, βρίσκεται στο επίκεντρο του κύριου προγράμματος γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία είναι επίσης ένα από τα οι μεγαλύτεροι φάκελοι του μπλοκ, μαζί με την πολιτική συνοχής.

Η Επιτροπή τόνισε τόσο την επισιτιστική ασφάλεια όσο και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας ως τις δύο κρίσιμες πτυχές της πρόσφατης πρότασής της για ενισχυμένες γεωργικές δαπάνες στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της επόμενης ΕΕ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski τόνισε ενώπιον των υπουργών αγροκτημάτων της ΕΕ τη στρατηγική σημασία της γεωργίας και της ΚΑΠ για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις