Ρωσικό εμπάργκο για ακόμη 6 μήνες ψήφισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε, την Δευτέρα 29 Ιουνίου, να ανανεώσει τις κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για έξι επιπλέον μήνες, ήτοι έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει αντίστοιχη παράταση του Ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου, η απόφαση αυτή ακολουθεί την πλέον πρόσφατη αξιολόγηση της κατάστασης εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ - η οποία προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2015 - κατά τη βιντεοδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2020. Δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης εφαρμογή, οι ηγέτες της ΕΕ έλαβαν την πολιτική απόφαση να ανανεώσουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θεσπίστηκαν αρχικά το 2014 λόγω των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και έχουν στο στόχαστρο τους τομείς της χρηματοδότησης, της ενέργειας και της άμυνας καθώς και τον τομέα των αγαθών διπλής χρήσης.

Οι κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση σε πρωτογενείς και δευτερογενείς κεφαλαιαγορές της ΕΕ για ορισμένες ρωσικές τράπεζες και εταιρείες και απαγορεύουν ορισμένες μορφές οικονομικής ενίσχυσης και μεσιτείας έναντι ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τα μέτρα απαγορεύουν επίσης την άμεση ή έμμεση εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταφορά όλου του αμυντικού υλικού και θεσπίζουν απαγόρευση για αγαθά διπλής χρήσης που μπορεί να προορίζονται για στρατιωτική χρήση ή για να χρησιμοποιηθούν από στρατιωτικούς τελικούς χρήστες στη Ρωσία. Οι κυρώσεις περιορίζουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, για παράδειγμα στην παραγωγή και την εξερεύνηση πετρελαίου.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις