Ερευνητές: Το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ υπολείπεται των στόχων για το κλίμα

Μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύει να αφήσει ένα τεράστιο έλλειμμα στην «πράσινη» επένδυση που απαιτείται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης, ανέφεραν οι ερευνητές την Τρίτη (14 Ιουλίου).

Με την πανδημία του κοροναϊού να βυθίσει την ΕΕ σε μια βαθιά ύφεση, ηγέτες από τις 27 χώρες της θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να επιχειρήσουν να συμφωνήσουν τον προϋπολογισμό του μπλοκ για το 2021-27 και ένα ταμείο οικονομικής τόνωσης.

Η Επιτροπή της ΕΕ πρότεινε ένα πακέτο 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναφέρει ότι θα οδηγήσει σε ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές οικονομίες που έχουν πληγεί από ιούς με βάση «πράσινες» βιομηχανίες και τεχνολογίες που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, μόνο 80 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται σταθερά για την προστασία του κλίματος, σύμφωνα με ανάλυση της συμβουλευτικής εταιρείας Climate & Company και του Agora Energiewende, και των δύο με έδρα τη Γερμανία, που δημοσιεύεται την Τρίτη.

Αυτό θα ήταν ελαφρύ έναντι των 2,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που οι ερευνητές είπαν ότι χρειάστηκαν έως το 2027 για την επίτευξη των τρεχόντων στόχων μείωσης των εκπομπών της ΕΕ.

Ανέφεραν ότι οι επενδυτικές προτεραιότητες πρέπει να είναι η ταχεία επέκταση της ικανότητας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, η καθαρή παραγωγή υδρογόνου, οι ανακαινίσεις κτιρίων εξοικονόμησης ενέργειας και η υποδομή φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

«Υπάρχει μια πραγματική ασυμφωνία μεταξύ της αφήγησης που βλέπουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και των λεπτομερειών των προτάσεων», δήλωσε ο Matthias Buck, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής στην Agora Energiewende.

Η Επιτροπή είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει μια μη δημοσιευμένη μελέτη.

Ανέφερε ότι το 25% του προϋπολογισμού της ΕΕ πρέπει να υποστηρίζει τη δράση για το κλίμα. Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έλλειψη μέτρων επιβολής δημιούργησε έναν «τεράστιο πολιτικό κίνδυνο» ότι αυτά τα χρήματα θα δαπανηθούν για επενδύσεις που ρυπαίνουν.

Ακόμη και αν όλα τα κονδύλια της ΕΕ είχαν τη μέγιστη δυνατή συνεισφορά στο κλίμα, αυτό θα ανερχόταν μόνο σε 675 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ υπέβαλε την Παρασκευή μια νέα πρόταση προϋπολογισμού που προβλέπει το 30% για τις κλιματικές δαπάνες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις