Μακεδονία: Ζητούνται εργάτες στα χωράφια

Μεγάλο θέμα τα εργατικά χέρια. Ο κορωνοϊός αφήνει χωρίς εργατικό δυναμικό τα χωράφια της Πέλλας και της Ημαθίας και τα Ροδάκινα κινδυνεύουν τα μείνουν στα δέντρα... Οι Έλληνες δεν φαίνεται να δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον, (το μεροκάματο είναι 30 ευρώ μαζί με το εργόσημο, άρα καθαρά μένουν περί τα 25 ευρώ), παρόλο που σύμφωνα με τροπολογία, όσοι άνεργοι δουλέψουν στα χωράφια, δεν χάνουν το ταμείο ανεργίας. Διαβάστε εδώ αναλυτικά. Σε χωράφια, χωρίς να χάσουν το επίδομα ανεργίας, μπορούν να εργάζονται οι άνεργοι Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό.

Αντίθετα, ο κώδωνας του κινδύνου κρούει συνεχόμενα εδώ και κάποια χρόνια, σχετικά με την έλλειψη εργατών για τη συγκομιδή. Νοµοί της Βόρειας Ελλάδας,  έχουν µια «τρύπα» περίπου 10.000 αγροτικών χεριών. Φέτος με τον κορωνοϊό, η κατάσταση δυστυχώς χειροτερεύει. Ήδη, από το 2017 - 2019 οι Αλβανοί κυρίως εργάτες, είχαν στραφεί σε αγορές της Κεντρικής Ευρώπης με καλύτερους όρους πληρωμής. Που βρισκόμαστε σήμερα. Μετά την ανακοίνωση για τα μέτρα εισόδου στη χώρα για τους Βαλκάνιους γείτονές μας,  οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως των Ν. Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας ''σηκώνουν τα χέρια''. Μένουν χωρίς εργατικό δυναμικό το οποίο  αυτήν την εποχή είναι απαραίτητο για την συγκομιδή των εποχικών αγροτικών προϊόντων. Τα χωράφια είναι πολλά και μεγάλα. Οι μόνιμοι κάτοικοι δεν επαρκούν.

Η  προσφορά από άλλους εγχώριους νομούς για εργατικό δυναμικό δεν καλύπτει τον απαιτούμενα ''χέρια'' για τους μήνες Ιούλιο και  Αύγουστο. Αποτέλεσμα αυτών είναι να παραμένουν οι καρποί στα δέντρα με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας και τον Αγροτικό τομέα. Μάλιστα, όσο σφίγγει ο κλοιός καθώς ο χρόνος της συγκομιδής έφτασε, πολλοί αγρότες έχουν στραφεί στην αναζήτηση εργατικών χεριών μέσα από δομές μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στις περιοχές.

Όσοι διαθέτουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, θα µπορούν να παίρνουν κι εργόσηµο και κατόπιν να ενταχθούν  στην εργασία της συγκομιδής.  Η κίνηση αυτή,  αν και βρίσκει αντίθετους πολλούς κατοίκους, εφαρμόστηκε και πέρυσι και έδωσε μια κάποια ''λύση'' στο αδιέξοδο της κατάστασης.  Υπενθυμίζεται ότι το 2019, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας από κοινού με τη διευθυντή του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Θεσσαλονίκη και τον διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων της Ημαθίας με ατζέντα τη δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης των προσφύγων-μεταναστών που φιλοξενούνται στις δομές της Ημαθίας και έχουν λάβει άσυλο ή εξετάζεται η αίτησή τους, στις αγροτικές εργασίες της περιφερειακής ενότητας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις