Θεσσαλονίκη: «Πνίγηκαν» 2.000 στρέμματα βαμβάκι

Περισσότερα από 2.000 στρέμματα καλλιέργειας βαμβακιού «πνίγηκαν» στον κάμπο της δυτικής Θεσσαλονίκης καθώς εδώ και λίγες μέρες όπως τόνισαν στο ethnos.gr παραγωγοί της Χαλάστρας δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια της περιοχής με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν τα αρδευτικά κανάλια.  Αγανακτισμένοι είναι οι βαμβακοπαραγωγοί οι οποίοι ετοιμάζονταν να μαζέψουν τον επόμενο μήνα την παραγωγή τους.

Γεωπόνοι-εκτιμητές βρίσκονται τις τελευταίες ώρες στον κάμπο της Χαλάστρας και πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους στα χωράφια για να αποτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς. Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας και της καταγραφής των ζημιών από τους εμπειρογνώμονες οι βαμβακοπαραγωγοί αναμένεται να προχωρήσουν σε ομαδικές αγωγές κατά του Γενικού Οργανισμού Εγγύων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και των δύο αντλιοστασίων της Χαλάστρας, ζητώντας αποζημιώσεις.  

746eebca-da19-4dbb-bb9b-8bd20085a21c.jpeg
ethnos.gr/Βαμβάκια στη Χαλάστρα

Η παράκτια περιοχή της Χαλάστρας όπου βρίσκονται οι συγκεκριμένες καλλιέργειες αποτελεί μία μικρή Ολλανδία καθώς η στάθμη της θάλασσας είναι ψηλότερα από το κάμπο. Τα αντλιοστάσια που λειτουργούν στην περιοχή διώχνουν το νερό που φτάνει στα κανάλια από τον Άγιο Αθανάσιο και την Χαλκηδόνα, ρίχνοντας το στη θάλασσα. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, τα αντλιοστάσια δεν λειτούργησαν με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν τα στραγγιστικά κανάλια, πνίγοντας τις καλλιέργειες. 

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε σοβαρά προβλήματα με το ΓΟΕΒ. Ο οργανισμός είναι παρατημένος στο έλεος του Θεού λες και λειτουργούσε σε βάρος των παραγωγών αν και πληρώνονται από αυτούς. Ή νερό δεν θα έχουμε και το φράγμα θα είναι σπασμένο ή αποστράγγιση δεν θα μπορούμε να κάνουμε γιατί τα αντλιοστάσια είναι για γκρέμισμα» είπε στο ethnos.gr ο Λεωνίδας Κουιμτζής αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας και επί 18 χρόνια πρόεδρός του. Η περιοχή διαθέτει δύο αντλιοστάσια τα οποία κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 60.

«Δεν έχουν αλλάξει ούτε μία βίδα σ΄ αυτά» είπε ο κ. Κουιμτζής και πρόσθεσε: «Τα έξοδα αγγίζουν τα 250 ευρώ ανά στρέμμα. Να καίγονται βαμβάκια επειδή το νερό κατέληξε στη θάλασσα είναι κάτι που δει το χωράει ο νους μας. Εμείς ζητούσαμε μέχρι χθες να μαζέψουμε την παραγωγή μας. Από δω και πέρα θα κάνουμε αγωγές είτε μεμονωμένα είτε μαζικά προκειμένου να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για την καταστροφή των καλλιεργειών μας».

9deb4354-625e-4490-887e-d3cafc5ef67f.jpeg
ethnos.gr/Βαμβάκια στη Χαλάστρα

Σύμφωνα με τους παραγωγούς το βαμβάκι αν «κρατήσει» νερό τρεις μέρες καταστρέφεται καθώς αν και ανοίγει εύκολα το φυτό, δεν έχει παραγωγή.

Γιουτίκας: Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις

Θέση για το θέμα πήρε και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα. «Πρόκειται  για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, για την οποία είχα προειδοποιήσει εγκαίρως με παρέμβασή μου προς το ΓΟΕΒ, πριν  από την εκδήλωση των κακών καιρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών. Δυστυχώς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν έχει αρμοδιότητες ούτε στη λειτουργία των αντλιοστασίων, ούτε και στην αντιμετώπιση των καταστροφών που συνέβησαν. Παρόλα αυτά, οι αγρότες της περιοχής  που είδαν να χάνονται οι κόποι τους και οι καλλιέργειες  τους  σε  μια στιγμή, έχουν βρεθεί  σε πολύ δύσκολη  κατάσταση και  πρέπει να στηριχθούν με κάθε  τρόπο από την Πολιτεία. Ενώνω τη φωνή μου μαζί τους  και ζητώ να προχωρήσει με ταχύτατες  διαδικασίες  η καταγραφή των ζημιών και να αποδοθούν άμεσα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις