Έντονες ανησυχίες στην Ελλάδα καθώς πλησιάζει η συγκομιδή
ελιές συγκομιδή

Το επίμονο μυθιστόρημα coronavirus έχει ρίξει τη σκιά του στην επερχόμενη περίοδο συγκομιδής στην Ελλάδα, εξαπλώνοντας το άγχος μεταξύ των καλλιεργητών και των παραγωγών.

Εκτός από την αναταραχή του γεωργικού τομέα της χώρας, η πανδημία έχει επιφέρει περιορισμούς ταξιδιού και τοπικές καραντίνες, απειλώντας τη διαθεσιμότητα ξένων εργαζομένων κατά τη συγκομιδή.

Ανησυχούμε πώς θα ξεδιπλωθεί η συγκομιδή. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι προέρχονται από τις χώρες των Βαλκανίων και προς το παρόν δεν γνωρίζουμε εάν θα εμφανιστούν φέτος και πώς θα ελεγχθεί και επαληθευτεί η υγεία τους.

Εμπορευόμαστε ελαιόλαδο από κάθε γωνιά της Ελλάδας και η επόμενη σεζόν είναι ένα μεγάλο μυστήριο για εμάς. Από όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η Ελλάδα θα παράγει περίπου 200.000 τόνους ελαιόλαδου, αλλά ανησυχούμε για το πώς θα ξεδιπλωθεί η συγκομιδή.

Δήλωσε ο Δημήτρης Ανδριώτης, εξαγωγέας ελαιολάδου από την Κέρκυρα.

«Οι περισσότεροι εργαζόμενοι προέρχονται από τις χώρες των Βαλκανίων και προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν θα εμφανιστούν φέτος και πώς θα ελεγχθεί και επαληθευτεί η υγεία τους», πρόσθεσε. «Πιθανότατα θα υπάρχουν κάποια πρωτόκολλα υγείας για το COVID-19, αλλά κανείς δεν μας έχει ακόμη ενημερώσει για τίποτα.»

Μία από τις πρώτες περιοχές που χρειάζονται εποχιακά εργαζόμενους είναι η Χαλκιδική, όπου 10.000 εργαζόμενοι υποχρεούνται να συγκομίσουν την αναμενόμενη καλλιέργεια περισσότερων από 120.000 τόνων πράσινων επιτραπέζιων ελιών από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε απάντηση στο αίτημα των τοπικών ενώσεων να ενεργήσουν πριν από οποιαδήποτε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού καταστρέψει την καλλιέργεια, το υπουργείο γεωργίας επέτρεψε στους τοπικούς παραγωγούς να προσλάβουν ξένους εργάτες κατά βούληση, παρακάμπτοντας το όριο ανά στρέμμα των εποχιακών υπαλλήλων που θα μπορούσαν να προσλάβουν οι αγρότες.

Στην Πελοπόννησο, ο παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου με έδρα τη Μυκηναϊκή, Ιωάννης Καμπούρης, ανησυχεί για τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις της πανδημίας στον τομέα του ελαιολάδου της Ελλάδας, εκτός από το άλυτο ζήτημα των ισοπεδωμένων τιμών του ελαιολάδου.

«Το COVID-19 προκαλεί άγχος στους Έλληνες εξαγωγείς ελαιολάδου για ένα αβέβαιο μέλλον», δήλωσε ο Καμπούρης στην Olive Oil Times. «Η κρίση της πανδημίας θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για ελαιόλαδο και θα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές παραγωγού σε χαμηλά επίπεδα».

«Οι έμποροι από την Ιταλία και την Ισπανία σήμερα σαρώνουν την αγορά για να αγοράσουν ελαιόλαδο λόγω των χαμηλών τιμών και ένα πιθανό πλεόνασμα ελαιολάδου θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην αγορά», πρόσθεσε. «Υπάρχει επίσης αμφιβολία εάν οι εργαζόμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα είναι διαθέσιμοι κατά τη συγκομιδή λόγω των περιορισμών της πανδημίας».

Ο Καμπούρης αναμένει επίσης μια ευημερούσα καλλιέργεια από την άποψη της ποιότητας του ελαιολάδου αλλά μια μέση παραγωγή σε όρους ποσότητας.

«Οι εργασίες ξεσκονίσματος συνεχίζονται και πολλοί παραγωγοί είναι αισιόδοξοι για [απόκτηση] ελαιόλαδου καλής ποιότητας», είπε. «Ωστόσο, το κύμα θερμότητας του Μαΐου επηρέασε την άνθηση των ελαιόδεντρων, οπότε ο όγκος του παραγόμενου ελαιολάδου θα είναι στην χαμηλή πλευρά»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις