Αργολίδα: Απόλυτη ανάγκη για χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες γης

Το καίριο ζήτημα της απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών στο νομό Αργολίδας με τη διαδικασία μετάκλησης συζητήθηκε στη σύσκεψη - διαβούλευση που έλαβε χώρα σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Έγινε εκτίμηση των αναγκών και του αριθμού των θέσεων σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες για εξαρτημένη εργασία, εποχική εργασία, αλιεργάτες και απασχόληση υψηλής ειδίκευσης που θα καλυφθούν με τη διαδικασία της μετάκλησης από αλλοδαπούς κατά τα επόμενα δύο έτη. Συμμετείχαν μέλη εργοδοτικών φορέων και φορέων της επιχειρηματικότητας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και τα στελέχη των εμπλεκομένων Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι παρουσίασαν τις απόψεις τους για τη διαδικασία, εξέθεσαν τα ειδικότερα ερωτήματά τους σχετικά με την εφαρμογή της και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με τους παράτυπα διαμένοντες αλλοδαπούς ενώ υπήρξε συναντίληψη μεταξύ των συμμετεχόντων οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για την υφιστάμενη δύσκολη κατάσταση στους εργάτες γης και για τις προοπτικές ανάπτυξης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των αγροτών.

Η Αργολίδα αναμένεται να ζητήσει περί τους 2000 αλλοδαπούς εργάτες γης προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της στην αγροτική παραγωγή.

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι να μεριμνούμε άμεσα για την κάλυψη των αναγκών στον πρωτογενή τομέα και να είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών σε εργατικό δυναμικό», σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος.

Μαλτέζος σύσκεψη

 

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου του οποίου η διοίκηση με επιστολή της προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, διαμαρτύρεται για το έγγραφο που του στάλθηκε και στο οποίο ζητείται εκτίμηση των αναγκών σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες.

Η επιστολή του Εργατικού Κέντρου προκάλεσε αντιδράσεις και από συνδικαλιστικούς φορείς της περιοχής, όπως της επιτροπής αγώνα εργαζόμενων στον Επισιτισμό – Τουρισμό ν. Αργολίδας, η οποία σημειώνει τα εξής:

«Δεν μας έκανε εντύπωση η ανακοίνωση από τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπλίου, υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο του Ραφαήλ Μπάρου και τον γενικό γραμματέα Αράπογλου Ιωάννη, σχετικά με την απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την μετάκληση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

Με έγγραφο στα τοπικά ΜΜΕ η διοίκηση του Ε.Κ. διαμαρτύρονται έντονα και αναφέρουν «για αυτό λοιπόν η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου συνεπής στις αρχές της για την ουσιαστική και συνταγματική προτεραιότητα των Ελλήνων εργαζομένων έναντι των πάσης φύσεως μεταναστών, αναγκάζεται να επιστρέψει μετ΄ αγανακτήσεως το έγγραφο αυτό, διότι δεν έχουμε καμιά διάθεση να φανούμε επιλήσμονες των αυξημένων αναγκών των συμπολιτών μας για εργασία.»

Είναι προκλητικές οι δηλώσεις τους, κοροϊδεύουν και προσβάλουν τους εργαζόμενους καταγωγής άλλων χωρών, καθώς τώρα εν όψει εκλογών του Σωματείου Υπαλλήλων Καφεζυθεστιατορίων-Ξενοδοχείων Ύπνου Ναυπλίου – όπου από εκεί εκλέγεται ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ρ. Μπαρού στο μοναδικό ψηφοδέλτιο που υπάρχει και συμμετέχουν «ξένοι» εργαζόμενοι και καλούνται να στηρίξουν την παράταξη παρωδία με τις γνωστές μεθοδεύσεις. Μάλλον για τη «καρέκλα» ξεχνούν χώρα και πατρίδα!

Κουβέντα επίσης δεν έχουν πει όλο αυτό το διάστημα που Έλληνες και μετανάστες συνάδελφοι είναι απλήρωτοι από τα χρήματα της αναστολής σύμβασης, ούτε για το δικαίωμα επαναπρόσληψης των συναδέλφων, την τήρηση των συμβάσεων εργασίας που γίνεται χαμός με τη μαύρη εργασία.

Είναι γνωστό βέβαια ότι ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ναυπλίου έχει δείξει το ξενοφοβικό-φασιστικό του πρόσωπο και δεν περιμέναμε τίποτα άλλο πέρα από το ρατσιστικό του παραλήρημα! Είναι νωπές οι μνήμες να χαριεντίζεται με τους υπόδικους εκπρόσωπους της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, όπως με τον γνωστό υπόδικο Λαγό, παραμονή των Ευρωεκλογών!

Εμείς λέμε ότι η εργατική τάξη είναι παντού το ίδιο, παντού υπάρχει εκμετάλλευση σε όλες τις χώρες και φυλές του κόσμου, γιατί εκμεταλλευτικό είναι το ίδιο το σύστημα που και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου πιστά προσκυνά και καμία σχέση δεν έχει με την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης του νομού

Η επίθεση ενάντια σε «ξένους εργάτες»  είναι επίθεση εναντίον συνολικά της εργατικής τάξης όλου του κόσμου και δείχνει τις ορέξεις των κεφαλαιοκρατών για ακόμη πιο φτηνούς και υποταγμένους εργάτες.

Όπλο των εργαζομένων είναι η ταξική ενότητά τους, η οργάνωση και πάλη για την απόκρουση των βάρβαρων μέτρων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις