Προσεχώς στην ολομέλεια του ΕΚ: κατάσταση της ΕΕ, προϋπολογισμός, πράσινη μετάβαση
Πράσινη Μετάβαση ΕΕ

Συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ

Την Τετάρτη, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή αντιμετώπισε την κρίση του κορονοϊού και άλλες προκλήσεις του περασμένου έτους, καθώς και τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος. Την ομιλία της πρόκειται να ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτέςΜάθετε πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε και να λάβετε μέρος σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά γεγονότα της χρονιάς.

Νέες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Την ίδια μέρα, οι ευρωβουλευτές υιοθετούν στάση σχετικά με το πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια του μακροπρόθεσμου προυπολογισμού της ΕΕ στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα. Τα μέλη του ΕΚ ζητούν νέες πηγές εσόδων για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και της οικονομικής ανάκαμψης από τον COVID-19. Το Κοινοβούλιο έχει επιταχύνει τη διαδικασία ώστε το σχέδιο ανάκαμψης να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν.

Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην παροχή στήριξης κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19. Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο ψηφίζει για την ενίσχυση του μηχανισμού ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις μελλοντικών καταστροφών.

Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Οι ευρωβουλευτές τοποθετούνται σχετικά με τη σύσταση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, που έχει ως στόχο τη στήριξη περιεφερειών που εξαρτώνται από ορυκτά καύσιμα κατά τη μετάβασή τους σε μια οικονομία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών. Το Κοινοβούλιο ζητάει τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ταμείου και την παροχή περισσότερων κινήτρων για τη μετάβαση των κρατών μελών σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

COVID-19

Το Κοινοβούλιο συζητάει την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών ως προς την παροχή ταξιδιωτικών οδηγιών και την αξιολόγησης των υγειονομικών κινδύνων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να κάνουν έκκληση για την υιοθέτηση κοινής προσέγγισης για την αποσαφήνιση των κανόνων και τη διευκόλυνση των ταξιδίων.

Τα μέλη του ΕΚ ζητούν, επίσης, την παροχή μεγαλύτερης χρηματοδότησης για τη στήριξη της ανάκαμψης του ευρωπαϊκού πολιτισμού από τον COVID-19 και την εξεύρεση λύσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση ελλείψεων φαρμάκων.

Γειτονικές χώρες

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με τα δικαιώματα εξερεύνησης φυσικού αερίου, τα κινήματα διαμαρτυρίας στη Λευκορωσία μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, η δηλητηρίαση του επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι και η κατάσταση στο Λίβανο πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο συζητήσεων με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις