Τιμή ρεύματος: Φθηνότερη στη λιανική αλλά ακριβότερη στη χονδρική

Την υψηλότερη στην Ε.Ε. τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά αλλά και τη χαμηλότερη στη λιανική έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας. Το οξύμωρο αυτό γεγονός, παρατηρούν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών σημειώνοντας ότι η υψηλή χονδρική τιμή ρεύματος μπορεί να υποχωρήσει με την αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα που συντελείται στην εγχώρια αγορά.

Οι λιγνιτικές μονάδες βγαίνουν εκτός παραγωγής και στο σύστημα εισέρχεται περισσότερο το φυσικό αέριο, παρατηρεί η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως το πρώτο εξάμηνο του έτους η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά υποχώρησε, αλλά η Ελλάδα παραμένει ακριβότερη στην Ε.Ε. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει ότι η χώρα μας παραμένει από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στην λιανική αγορά.

Η ΔEΗ

Οι συντάκτες της έκθεσης λίγο πριν από αυτήν την αναφορά, υπογράμμιζαν το γεγονός του υψηλού μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεγάλη απόσταση που υπάρχει ώστε αυτό να μειωθεί στα επίπεδα του 50% στο τέλος του έτους. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι τον Ιούνιο το ποσοστό της δημόσιας εταιρίας ήταν στο 67,7% από 73,5% πέρυσι, και παρά τη μείωση που καταγράφεται εντούτοις παραμένει μακριά από το στόχο του 50% για το τέλος του 2020. Η πτώση του μεριδίου της ΔEΗ, αποδίδεται, λέει η έκθεση, στην ένταση του ανταγωνισμού με τους ανεξάρτητους προμηθευτές να προχωρούν σε προσφορές προς τους καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στις πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος, η Κομισιόν, τονίζει ότι οι ανεξόφλητες οφειλές παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα. Διαπιστώνει όμως ότι έχουν αυξηθεί οι εντολές διακοπών στους οφειλέτες καθώς και τις τιτλοποιήσεις των ληξιπρόθεσμων της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις