Νέα τηλεθέρμανση Αμυνταίου

Για την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η δοκιμαστική λειτουργία των μονάδων βιομάζας που θα στηρίξουν την τηλεθέρμανση Αμυνταίου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, το οποίο υλοποιεί ο δήμος της πόλης.  Το έργο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και σε μια εβδομάδα αναμένεται ότι θα μπει στην …πρίζα ο λέβητας και θα δοκιμαστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα. Τα υδραυλικά καθώς και τα μηχανικά συστήματα του έργου έχουν ήδη ελεγχθεί.

Έτσι, όπως διαφαίνεται – και εκτός απροόπτου – όλα θα είναι έτοιμα για την έναρξη της χειμερινής περιόδου, ώστε ο δήμος Αμύνταιου να μπορεί να παρέχει στους πολίτες του θερμική ενέργεια, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια με τη βοήθεια των λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες πλέον δεν λειτουργούν. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου τροφοδοτούσε με θερμική ενέργεια την πόλη του Αμυνταίου, τον οικισμό Φιλώτα και την κοινότητα Λεβαίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή των μονάδων βιομάζας είχαν προϋπολογισμό 14,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Δημοτική Επιχείρηση Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (Δ.Ε.Τ.Ε.Π.Α) έτρεξε και διεθνή διαγωνισμό για την «Προμήθεια Βιομάζας για τη λειτουργία των μονάδων θερμικής ισχύος 30 MW της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου» συνολικού ενεργειακού περιεχομένου 31.000 MWh και εκτιμώμενης αξίας έως 496.000  ευρώ προ ΦΠΑ.

Ο σχεδιασμός του δήμου περιλαμβάνει την προοπτική οι τηλεθερμάνσεις μελλοντικά να συνδεθούν με την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαίδα 5», γεγονός που αναμένεται να κατακυρωθεί και με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης. Ειδικότερα, ο Δήμος Αμυνταίου πρότεινε τη διασύνδεση της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, και συγκεκριμένα με τον αγωγό που θα τροφοδοτήσει με θερμική ενέργεια η «Πτολεμαΐδα 5». Το εγχείρημα συμφωνήθηκε με τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας, και έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Γ. Κασαπίδη, ώστε να συμπεριληφθεί στα έργα της μεταλιγνιτικής περιόδου στη Δυτική Μακεδονία.

Ήδη έχει εκπονηθεί η προμελέτη του έργου και το επόμενο διάστημα θα υποβληθεί ο φάκελος για να λάβει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ώστε να κατασκευαστεί την περίοδο 2021-2022. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 18 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ.

Το εγχείρημα θα ισχυροποιήσει τις τηλεθερμάνσεις των συγκεκριμένων περιοχών και θα διασφαλίσει τη λειτουργία τους στο μέλλον, καθώς θα υπάρχουν εφεδρείες και εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας ενώ θα δώσει τη δυνατότητα επεκτάσεων και σε άλλους οικισμούς.

Η θερμική ενέργεια από βιομάζα είναι κατά 45% με 50% φθηνότερη από το πετρέλαιο, ωστόσο ακριβότερη από την τηλεθέρμανση που προερχόταν από τις λιγνιτικές μονάδες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις