Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης της απώλειας τροφίμων και αποβλήτων

Η μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων σημαίνει μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και φροντίδα της φύσης. Η κυκλική βιοοικονομία μπορεί να προσφέρει καινοτόμες λύσεις για τη μετατροπή των αποβλήτων σε θησαυρό.

Απαιτούνται ενέργειες παγκοσμίως και τοπικά για τη μεγιστοποίηση της χρήσης των τροφίμων που παράγουμε. Η εισαγωγή τεχνολογιών, καινοτόμων λύσεων (συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου για μάρκετινγκ, ανασυρόμενων κινητών συστημάτων επεξεργασίας τροφίμων), νέοι τρόποι εργασίας και ορθές πρακτικές για τη διαχείριση της ποιότητας των τροφίμων και τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων είναι βασικά για την εφαρμογή αυτής της μετασχηματιστικής αλλαγής.

Η μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων απαιτεί την προσοχή και τις ενέργειες όλων, από τους παραγωγούς τροφίμων, στους ενδιαφερόμενους φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, στις βιομηχανίες τροφίμων, τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές.

  • Δεν υπάρχει χώρος για απώλεια και σπατάλη τροφίμων σε αυτήν την περίοδο κρίσης! Η πανδημία COVID-19 είναι μια κλήση αφύπνισης για να ξανασκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, χειριζόμαστε και σπαταλάμε τα τρόφιμα μας!
  • Η μείωση της απώλειας τροφίμων και των απορριμμάτων παρέχει ένα ισχυρό μέσο για την ενίσχυση των συστημάτων διατροφής μας.
  • Η καινοτομία, οι τεχνολογίες και οι υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων τροφίμων και τη μείωση των απωλειών και των απορριμμάτων τροφίμων.
  • Οι δημόσιες παρεμβάσεις πρέπει να επιδιώκουν να διευκολύνουν τις επενδύσεις σε απώλειες τροφίμων και τη μείωση των αποβλήτων από ιδιωτικούς φορείς, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή.
  • Πρέπει να διαμορφωθούν καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και χρειάζονται νέες προσεγγίσεις για τη χρηματοδότησή τους, για να σταματήσει η απώλεια τροφίμων και η σπατάλη τροφίμων.
  • Όλοι πρέπει να είμαστε αποταμιευτές τροφίμων: για τους ανθρώπους, για τον πλανήτη!

Το ήξερες;

  • Για την παρακολούθηση του SDG Target 12.3, η FAO δημιούργησε το Food Loss Index (FLI). Η εστίαση του δείκτη είναι στα ποσοστά τροφίμων που αφαιρούνται από την αλυσίδα εφοδιασμού. Το FLI παρακολουθεί τις αλλαγές σε αυτά τα ποσοστά με την πάροδο του χρόνου, σε σχέση με μια βασική περίοδο που έχει οριστεί αυτήν τη στιγμή στο 2015, προκειμένου να παρακολουθεί την πρόοδο έναντι του SDG Target 12.3.
  • Η τρέχουσα εργασία του FAO για τη μέτρηση είναι κρίσιμη για την παρακολούθηση της προόδου σχετικά με τη μείωση της απώλειας τροφίμων έναντι του παγκόσμιου δείκτη απώλειας τροφίμων, 14%.
  • Όταν μειώνονται οι απώλειες τροφίμων κοντά στο αγρόκτημα, είναι πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και στην ανακούφιση του άγχους στη γη και το νερό.
  • Όταν μειώνονται τα απόβλητα τροφίμων κατάντη στην αλυσίδα εφοδιασμού και σε επίπεδο καταναλωτή είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
  • Οι απώλειες τροφίμων στην υποσαχάρια Αφρική - όπου πολλοί μικροκαλλιεργητές ζουν με λιγότερο από 2 $ την ημέρα - προσθέτουν έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
  • Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια είναι πιθανό να συμβούν μειώνοντας τις απώλειες τροφίμων στα αρχικά στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού, ειδικά στο αγρόκτημα και κατά τη συγκομιδή σε χώρες με υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας.
  • Η απώλεια θρεπτικών συστατικών λόγω ποσοτικής και ποιοτικής απώλειας τροφίμων και απορριμμάτων μπορεί να αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία για τη μείωση του υποσιτισμού και των ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών.
  • Το 38% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων που είτε χάνονται είτε σπαταλούνται.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις