Καρδίτσα: Στα 100 εκατ. ευρώ οι καταστροφές
Καρδίτσα: Στα 100 εκατ. ευρώ οι καταστροφές

Για την εκτεταμένη καταστροφή που έχει υποστεί μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου από τον κυκλώνα Ιανός, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης στο MEGA. Όπως είπε, οι καταστροφές ανέρχονται στο ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι υπάρχει 100% ζημία σε περίπου 300.000 στρέμματα και υπάρχει μερική ζημία σε μια έκταση περίπου 250.000 στρεμμάτων που κυμαίνεται από το 50% έως το 70% της παραγωγής, ενώ σημείωσε πως η κύρια παραγωγή ήταν βαμβάκι, καλαμπόκια και σταφύλια.

Για την αποκομιδή των νεκρών ζώων, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι είναι ευθύνη της Περιφέρειας και ότι θα κατατεθεί τροπολογία για την αποζημίωση του 100% της καταστροφής των παραγωγών.

Ενοχλημένοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες

Την ίδια ώρα, ξαφνιάστηκαν δυσάρεστα αγρότες, κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες του νομού με την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος ανέφερε στην τηλεόραση του Mega: «Η διαδικασία του  ΕΛΓΑ προϋποθέτει επαλήθευση της δήλωσης ζημίας. Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο από ορισμένους – θέλω να πιστεύω ελαχίστους- καταχρήσεως γιατί εδώ οικοδομούμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πληττόμενους παραγωγούς και τον ΕΛΓΑ με βάση τα στοιχεία που οι ίδιοι δηλώνουν».

«Είναι δυνατόν να υπαινίσσεται τέτοιες ώρες ότι είμαστε κλέφτες;», διερωτώνται αγρότες και κτηνοτρόφοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν χάσει κυριολεκτικά τα πάντα.

Ζώα και χωράφια αφανίστηκαν

Σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΛΓΑ, έχουν καταστραφεί περί τα 250.000 στρέμματα σε καλλιέργειες από καλαμπόκι, βαμβάκι, τριφύλλι και κηπευτικά. Από τα ορμητικά νερά των ποταμών και των χειμάρρων πνίγηκαν 12.500 αιγοπρόβατα, περί τα 800  έως 1.000 βοοειδή και 30.000 κυψέλες μελισσών. Από τις κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί οι 30 εκ των οποίων οι 10 ολοσχερώς. Επίσης, έχουν καταστραφεί αποθήκες χονδροειδών ζωοτροφών και δημητριακών, όπως και μηχανολογικός εξοπλισμός, γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμός για τις γεωτρήσεις.

 

Αβοήθητοι από την πολιτεία, δηλώνουν οι πληγέντες

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 στην Καρδίτσα. Όπως είπαν οι συγκεντρωμένοι, μέχρι στιγμής, από την 18η Σεπτεμβρίου έως σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από την αποζημίωση που δικαιούνται. Οι κάτοικοι που καταστράφηκαν ολοσχερώς μέσα σε λίγες ώρες αγωνιούν για τις ημέρες που ξημερώνουν. Ενώ την ίδια στιγμή ο κορονοϊός γίνεται επικίνδυνος στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις