Πλήγμα για το ελληνικό βαμβάκι από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας
Βαμβάκι Εξαγωγές Τουρκία

Όλο και πιο πολύ περιορίζονται οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή Τούρκοι επενδυτές, εγκαταλείπουν το ενδιαφέρον τους για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, αναζητούν όμως επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της ενέργειας.

Όπως τονίζει στο newsit.gr o πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος κ.Δημήτρης Συμεωνίδης οι ισορροπίες στις εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών έχουν αλλάξει.    

Μέσα σε ένα χρόνο έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στις εμπορικές ισορροπίες μεταξύ των δύο χωρών. Κύρια αιτία η αύξηση του κόστους έως και 50% που έχει επιβαρύνει τα τουρκικά προϊόντα μέσα σε ένα χρόνο, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες ασκούν τη δική τους επιρροή πάνω στην λειτουργία των εμπορικών σχέσεων.   

Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις έχουν υποστεί το βαμβάκι και τα τρόφιμα, που αποτελούν βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας. Το ελληνικό βαμβάκι, μαζί με το βαμβάκι Αιγύπτου αποτελούν την πρώτη επιλογή για τις τουρκικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ποιοτικά ενδύματα και λευκά είδη. Το τελευταίο όμως διάστημα οι παραγγελίες για ελληνικό βαμβάκι έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω της ισοτιμίας της λίρας με το ευρώ, που το καθιστά ακριβότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Το ίδιο ισχύει και για δημοφιλείς κατηγορίες τροφίμων, όπως τα οπωροκηπευτικά ή τα ιχθυηρά, όπου κι εκεί οι παραγγελίες έχουν μειωθεί δραστικά, λόγω και της μειωμένης κατανάλωσης στη γείτονα χώρα, τόσο σε οικιακό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.  

Εισαγωγές, ωστόσο, αλλά και αντίστοιχα εξαγωγές εξακολουθούν να γίνονται σε εργαλεία, εξαρτήματα και ανταλλακτικά, με τις εισαγωγές στην Ελλάδα να πραγματοποιούν το μεγαλύτερο τζίρο, σε σχέση με τις εξαγωγές, καθώς πάλι λόγω της ισοτιμίας, και αυτή η κατηγορία προϊόντων έχει καταστεί ακριβή για τα βαλάντιά τους.

Σε γενικές γραμμές, το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι παγωμένο, ακόμα και για τα ακίνητα, που μέχρι πρότινος μαγνήτιζαν τους Τούρκους επενδυτές. 

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι περιορίζουν τα ταξίδια τους.  Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μεμονωμένο ενδιαφέρον για τον κλάδο της ενέργειας. Αυτή τη στιγμή ομάδα επενδυτών αναζητά να αποκτήσει συμμετοχή σε φωτοβολταϊκά πάρκα, με προτίμηση στα μικρού και μεσαίου μεγέθους. 

Να σημειωθεί, ότι η ενέργεια αποτελεί έναν ανερχόμενο κλάδο, που μαγνητίζει τα βλέμματα όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των διεθνών επενδυτών.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις