Οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν τον αυστηρότερο κλιματικό στόχο τον Δεκέμβριο
αυστηρότερο κλιματικό στόχο

Οι ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη (15 Οκτωβρίου) δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν για έναν πιο αυστηρό κλιματικό στόχο για το 2030 σε μια σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο, αφήνοντας περισσότερο χρόνο για να σφυρηλατήσουν μια ενωμένη ευρωπαϊκή απάντηση στην αλλαγή του κλίματος.

Οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι υποστηρίζονται από μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και από πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά αντιμετωπίζουν αντίσταση από τα ανατολικά κράτη μέλη που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τον άνθρακα για την ενέργεια.

Οι 27 ηγέτες που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι θα επανέλθουν στο ζήτημα «με σκοπό να συμφωνήσουν σε έναν νέο στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2030», ανέφεραν συμπεράσματα από τη σύνοδο κορυφής.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την κλιματική συμφωνία του Παρισιού, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να είναι ουδέτερη από το κλίμα έως το 2050, όταν θα αντισταθμίσει ή θα συλλάβει περισσότερο αέριο θερμοκηπίου από ό, τι εκπέμπει.

Ωστόσο, ο τρέχων προσωρινός στόχος για το 2030 - μείωση κατά 40% των εκπομπών CO2 σε σύγκριση με το 1990 - δεν επαρκεί για την επίτευξη του στόχου.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, πρότεινε έναν στόχο τουλάχιστον 55%, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο με το 60%.

Η Επιτροπή της ΕΕ θα διεξάγει «σε βάθος διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη»

Η Γερμανία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, αποφάσισε να αναβάλει μια πιθανή συμφωνία στη σύνοδο κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου.

Έντεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και των Κάτω Χωρών, εξέφρασαν την υποστήριξή τους για μείωση «τουλάχιστον 55%» σε κοινή επιστολή την Τετάρτη.

Ωστόσο, πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιτίθενται, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και αρνείται να δεσμευτεί για ουδετερότητα άνθρακα.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να αναβάλουν τη συμφωνία έως ότου οι χώρες έχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εθνικό αντίκτυπο του στόχου. Αυτό θα μπορούσε να καθησυχάσει την Πολωνία, η οποία είπε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει έναν νέο στόχο για το κλίμα χωρίς αυτήν την ανάλυση.

Το Συμβούλιο των ηγετών της ΕΕ «καλεί την Επιτροπή να διεξαγάγει σε βάθος διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη για να αξιολογήσει τις συγκεκριμένες καταστάσεις και να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο σε επίπεδο κρατών μελών», ανέφερε κοινή δήλωση.

«Δεν είμαστε σίγουροι, ακόμη και χονδρικά, ποιο θα ήταν το κόστος για μεμονωμένες χώρες», δήλωσε αξιωματούχος από μια χώρα που δεν έχει ακόμη υποσχεθεί υποστήριξη για τον στόχο μείωσης των εκπομπών 55%.

Ωστόσο, εάν η ΕΕ διαθέσει επαρκή κεφάλαια από τον επόμενο προϋπολογισμό της για να βοηθήσει τις χώρες με ένταση άνθρακα να επιτύχουν τον στόχο, «τότε δεν θα παρεμποδίσουμε τη συναίνεση» τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις