Βορίδης: Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον αγροτικό τομέα

Το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις των εμπλεκομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων πρόκειται να παρουσιάσει το πρωί της Πέμπτης ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Ο Μάκης Βορίδης είχε εξαγγείλει από τον περασμένο Ιούνιο ακόμα την πρόθεση του να φέρει το συντομότερο δυνατό τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να μπει ένα φρένο σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που επηρεάζουν αρνητικά τους παραγωγούς στις συναλλαγές τους με τον εμπορικό κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πρακτική της ανοιχτής τιμής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και η οποία, όπως είχε επισημάνει, παραβιάζει τους κανόνες των καλών συναλλαγών. Είχε μάλιστα αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ευαλοίωτα προϊόντα όπως το γάλα, όπου μία τέτοια πρακτική δημιουργεί απόλυτη εξάρτηση και φέρνει τον παραγωγό σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση στις συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για να ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία την κοινοτική αυτή οδηγία, ο Βορίδης βιάζεται να την ολοκληρώσει άμεσα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις