Οι τράπεζες ανάπτυξης δεσμεύονται για το κλίμα

Οι τράπεζες δημόσιας ανάπτυξης του κόσμου την Τετάρτη (11 Νοεμβρίου) δεσμεύτηκαν να ευθυγραμμίσουν την οικονομική τους δύναμη με τη Συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος, αλλά απέφυγαν τη σταθερή δέσμευση για σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων.

Ως πηγή χρηματοδότησης για πολλά μεγάλα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, οι δημόσιοι οργανισμοί ανάπτυξης είναι το κλειδί για τις προσπάθειες απομάκρυνσης της χρηματοδότησης από τα ορυκτά καύσιμα και σε έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Μαζί, τέτοια ιδρύματα επενδύουν περίπου 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο - ισοδύναμο με το 10% όλων των παγκόσμιων επενδύσεων από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.

Σε μια σύνοδο κορυφής για τα πράσινα οικονομικά που διοργάνωσε η γαλλική κυβέρνηση, οι 450 δημόσιες τράπεζες ανάπτυξης του κόσμου δήλωσαν ότι θα «αυξήσουν το ρυθμό και την κάλυψη» των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση και καθαρές τεχνολογίες.

Ωστόσο, ο όμιλος σταμάτησε να δεσμεύεται να καταργήσει σταδιακά τις επενδύσεις ορυκτών καυσίμων, ένα βήμα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα από μια μικρότερη ομάδα ευρωπαϊκών τραπεζών ανάπτυξης, ενώ η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) απέφυγε να υπογράψει τη δήλωση.

Η ομάδα δήλωσε ότι θα εργαστεί για την υιοθέτηση αυστηρότερης στάσης σχετικά με το στενότερο ζήτημα των επενδύσεων σε άνθρακα - υπεύθυνη για ένα μεγάλο μερίδιο των εκπομπών άνθρακα στον κόσμο - εγκαίρως για τον επόμενο γύρο των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα στη Σκωτία το 2021.

«Θα εξετάσουμε το φάσμα των επενδύσεων ορυκτών καυσίμων στα χαρτοφυλάκια μας, θα αποφύγουμε τα λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία και θα εργαστούμε για την εφαρμογή αυστηρότερων επενδυτικών κριτηρίων, όπως ρητές πολιτικές για έξοδο από τη χρηματοδότηση άνθρακα στην προοπτική της COP26», ανέφερε ο όμιλος στη δήλωσή του.

Ο Remy Rioux, διευθύνων σύμβουλος της Γαλλικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης (AFD), δήλωσε στο Reuters ότι η τελική δήλωση - η πρώτη τέτοια κοινή δήλωση των τραπεζών ανάπτυξης του κόσμου - θα πρέπει να αποδειχθεί αφετηρία για περισσότερη δράση.

«Πιέσαμε για το πιο φιλόδοξο κείμενο και νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι φανταστικά», δήλωσε ο Rioux.

Παρά την προοπτική να ενισχυθεί η δέσμευση με την πάροδο του χρόνου, πηγές που μίλησε από το Reuters ανέφεραν ότι έχει μειωθεί, σε σύγκριση με ένα προηγούμενο σχέδιο της Ιουλίου.

Αυτό περιελάμβανε μια σαφέστερη δέσμευση για «ανάπτυξη ρητών πολιτικών για έξοδο ή μείωση των επενδύσεων ορυκτών καυσίμων». Αυτό θα κάλυπτε όλα τα ορυκτά καύσιμα - συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου - ενώ η τελική έκδοση στοχεύει μόνο ρητά στον άνθρακα.

Δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η πιο αδύναμη διατύπωση ήταν εν μέρει αποτέλεσμα πίεσης από ασιατικούς δανειστές. Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας της Ιαπωνίας (JICA), ανησυχούσαν ακόμη και για τη γλώσσα στη συμφωνημένη δήλωση, πρόσθεσαν.

Μια εκπρόσωπος της JICA αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, αλλά είπε ότι είχε διαπραγματευτεί σύμφωνα με την πρόσφατη υπόσχεση της χώρας να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050 και θα υπογράψει τη δήλωση.

Η ADB είπε ότι δεν θα το υπογράψει καθόλου.

«Η ADB υποστηρίζει πολλά από τα στοιχεία της Διακήρυξης Κορυφής, αλλά δεν θα την υπογράψει, καθώς περιέχει δεσμεύσεις πολιτικής που δεν έχουν ακόμη συζητηθεί από το Συμβούλιο ADB», δήλωσε ο Woochong Um, γενικός διευθυντής του Τμήματος Αειφόρου Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής. .

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις