Λοιμωξιολόγος: Το μάζεμα της ελιάς πυροδότησε την έξαρση του κορονοϊού
Η συγκομιδή πυροδότησε τη διασπορά του κορονοϊού

Στην επιβολή επαναλαμβανόμενων μίνι lockdown προκειμένου να ανακόψουν την εφιαλτική εξάπλωση της πανδημίας, καθώς την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 ανακοινώθηκαν 3.038 νέα κρούσματα στη χώρα, 38 νεκροί και 336 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Το σενάριο αυτό δεν απέκλεισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής επιστημόνων, στην ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού.

«Ξέρουμε ότι ο χειμώνας που είναι μπροστά μας έχει μακρύ δρόμο και είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν και άλλα lockdown, το οποίο θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας. Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να νιώσει κομμάτι αυτής της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, ζητώντας να περιοριστούν οι επαφές.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες covid-19 και ΜΕΘ, με αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα είπε η καθηγήτρια . «Φαίνεται ότι είμαστε στο pic αυτού του δεύτερου κύματος». «Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος. «Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.

Η συγκομιδή της ελιάς έφερε έξαρση σε πολλές περιοχές

Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η λοιμωξιολόγος. Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας κατά την τελευταία εβδομάδα, περιλαμβάνουν τη μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν απασχολήσει, όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη- και πιθανά η έξαρση σε αυτές να σχετίζεται με την συγκομιδή ελιάς», είπε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα υψηλός παραμένει ο αριθμός κρουσμάτων σε Αττική (697) και Θεσσαλονίκη (725), ωστόσο -όπως είπε- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης παρατηρείται σταθεροποίηση, ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφονται σε Λάρισα, Πέλλα, Μαγνησία.

Πότε θα αποδώσουν τα μέτρα

Το πιο κρίσιμο ερώτημα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι «αν και πότε θα δούμε να αποδίδει αυτό το lockdown, πότε δηλαδή θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια σταθερή βελτίωση των αριθμών που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ». Η απάντηση είναι «ότι τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν αλλά θέλει χρόνο» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις