Η σκοτεινή πλευρά της ιταλικής καλλιέργειας φουντουκιών

Καθώς η ομίχλη νωρίς το πρωί καθαρίζει για να αποκαλύψει τους πυργίσκους του κάστρου San Quirico στην κεντρική Ιταλία, το πράσινο που περιβάλλει τις τοπικές αγροικίες ζωντανεύει με ήχο: Κόκκινοι καμπαναριοί δρυοκολάπτες φτερά και φωτεινοί πράσινοι βατράχοι δέντρων ο ένας στον άλλο μεταξύ των κυπαρισσιών και των οξιών.

Αλλά περπατήστε λίγο πιο μακριά προς τα χωράφια των νέων φυτειών φουντουκιών και ξαφνικά υπάρχει σιωπή: τα πουλιά και τα έντομα έχουν απομακρυνθεί από τη μονοκαλλιέργεια. Φαινομενικά ατελείωτες γραμμές δενδρυλλίων είναι πλέον το καθοριστικό χαρακτηριστικό του οροπεδίου Alfina που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μέχρι πρόσφατα, μεγάλο μέρος αυτής της περιοχής αποτελούταν από αγριολούλουδα και ένα συνονθύλευμα διαφορετικών καλλιεργειών.

"Πριν από έξι ή επτά χρόνια, αυτό το μέρος φαινόταν εντελώς διαφορετικό", είπε ο Gabriele Antoniella. Εργάζεται ως ερευνητής και ακτιβιστής με την Comitato Quattro Strade, μια οργάνωση συντήρησης στην Alfina. Η Antoniella εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 300 εκτάρια (741 στρέμματα) νέων φυτειών στην περιοχή, που ανήκουν κυρίως σε μερικούς μεγάλους επενδυτές.

Το οροπέδιο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Τοσκίας, μια ιστορική περιοχή στην επαρχία Βιτέρμπο και στην καρδιά της παραγωγής φουντουκιών της Ιταλίας. Περίπου το 43% της γεωργικής γης στο Viterbo προορίζεται για οπωρώνες φουντουκιών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προορίζεται για τη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής για χρήση σε προϊόντα όπως το μαντολάτο και η σοκολάτα.

Civita di Bagnoregio, a castle on a hill in Viterbo, Italy

Aerial view of a hazelnut field in the Tuscia region of Italy

Οι ξηροί καρποί καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια στο νότιο τμήμα της Τοσκίας και έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του από τότε που η παραγωγή αυξήθηκε στη δεκαετία του 1960. Όμως, η εντατικοποίηση των πρακτικών μονοκαλλιέργειας και η επέκτασή τους σε νέους τομείς όπως το οροπέδιο Alfina είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για τους περιβαλλοντολόγους.

Επιπτώσεις της μονοκαλλιέργειας στο νερό, το έδαφος και τον αέρα

Αρκετές διαφορετικές καλλιέργειες αντικαταστάθηκαν από φυτείες φουντουκιών, και οι φράχτες έχουν καθαριστεί για να ελαχιστοποιηθεί η παρουσία εντόμων. Καθώς οι ξηροί καρποί συλλέγονται μόλις πέσουν, το έδαφος κάτω από τα δέντρα διατηρείται επίσης συνήθως εντελώς απαλλαγμένο από βλάστηση.

«Για εμάς, το φουντούκι αντιπροσωπεύει έναν εξαιρετικό πόρο, αλλά καλλιεργείται με έναν μη βιώσιμο τρόπο», δήλωσε ο Famiano Cruciarelli, πρόεδρος της Biodistretto della Via Amerina e delle Forre, μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης στη νότια Τοσκία. «Η μονοκαλλιέργεια φουντουκιών έχει προκαλέσει προβλήματα με το νερό, το έδαφος και τον αέρα.»

Η χρήση χημικών λιπασμάτων και επεξεργασιών φυτοφαρμάκων, λέει, καθιστά το έδαφος όλο και πιο ξηρό, το οποίο με τη σειρά του έχει οδηγήσει στη διάβρωσή του σε ορισμένα μέρη. Και κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής, σύννεφα σκόνης εκτοξεύονται στον αέρα από τα βαριά μηχανήματα. «Αυτή η σκόνη είναι γεμάτη χημικές ουσίες, που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για την υγεία των ανθρώπων», είπε.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος μπορεί να φανεί σε μια κοντινή ηφαιστειακή λίμνη που περιβάλλεται από φυτείες φουντουκιών δεκαετιών.

«Χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων στην εντατική καλλιέργεια φουντουκιών και κατέληξαν στη λίμνη Vico», εξηγεί ο Giuseppe Nascetti, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τοσκίας, ο οποίος μελετά τη λίμνη για πάνω από 25 χρόνια. Αυτό προκάλεσε τον πολλαπλασιασμό των λεγόμενων «κόκκινων φυκών», που παράγουν καρκινογόνες χημικές ουσίες επιβλαβείς για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Επέκταση του κλάδου

Ενώ ο μετασχηματισμός προς τη μονοκαλλιέργεια βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες, οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι η αυξανόμενη ζήτηση για φουντούκια από μεγάλες εταιρείες και επενδυτές τροφοδότησε περαιτέρω αυτήν την αλλαγή.

Ο Ιταλός κατασκευαστής Ferrero Group, ο οποίος κατασκευάζει τη σοκολάτα και το φουντούκι Nutella, δεν διαθέτει ούτε εκμεταλλεύεται αγροκτήματα στην περιοχή, αλλά είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές των ξηρών καρπών που παράγονται στην Τοσκία.

Το 2018, η εταιρεία ξεκίνησε το σχέδιο Progetto Nocciola Italia που στοχεύει - σε συνεργασία με αγροτικές ενώσεις - να αυξήσει τις φυτείες φουντουκιών σε όλη την Ιταλία κατά 20.000 εκτάρια έως το 2026. Στο Λάτσιο - μια περιοχή που περιλαμβάνει το οροπέδιο Alfina - η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με τοπικούς παραγωγούς μέσω μιας αγροτικής ένωσης στο Λάτσιο για την ανάπτυξη 500 εκταρίων για την καλλιέργεια για μια πενταετή περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ferrero, 17.708 εκτάρια αφιερώνονται επί του παρόντος στην καλλιέργεια φουντουκιών στο Βιτέρμπο και 80.000 σε όλη την Ιταλία.

Βιώσιμη, βιολογική γεωργία

Ωστόσο, όπως ανακάλυψε ο τοπικός αγρότης Anselmo Filesi, η επιλογή ενός βιώσιμου μονοπατιού δεν είναι χωρίς τις προκλήσεις της.

Το 2002, ανησυχώντας για τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις από τη χρήση φυτοφαρμάκων, μετέτρεψε τη μικρή φυτεία φουντουκιού 20 στρεμμάτων στη νότια Τοσκία σε οργανικές μεθόδους.

Αλλά ήρθε με κόστος. Ο Filesi λέει ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να πουλήσει τα προϊόντα του στους μεγαλύτερους αγοραστές του κόσμου: Οι περισσότερες πολυεθνικές ζαχαροπλαστικής απαιτούν φουντούκια με μικρή ζημιά από σφάλματα ασπίδας - ένα κοινό παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει συρρικνωμένους πυρήνες και ελαφρώς πικρή γεύση.

Η βιασύνη να επενδύσει σε φυτείες φουντουκιών στην περιοχή αυξάνει επίσης τις τιμές της γης, λέει ο Filesi, καθιστώντας πιο δύσκολο για μικρούς αγρότες όπως αυτός να αγοράσουν ή να νοικιάσουν γη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις