Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς εισαγωγής στα φωτοβολταϊκά πάνελ από την Κίνα

Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν την επιβολή δασμών εισαγωγής για τα φωτοβολταϊκά πάνελ από την Κίνα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το δημοσίευμα επικαλείται διπλωματικές πηγές της ΕΕ και αναφέρει ότι ο μέσος συντελεστής φορολόγησης θα ανέρχεται σε 46%, αν και θα εξαρτάται από το εκάστοτε προϊόν και τον κατασκευαστή. Σε κάποιες περιπτώσεις θα φορολογούνται τα κινέζικα πάνελ με αρκετά υψηλότερο συντελεστή από το 46%.

Η επίσημη ανακοίνωση και θέσπιση του νέου δασμού θα γίνει από τις 5 Ιουνίου και μετά, όταν δηλαδή θα έχει λήξει η προθεσμία της επιτροπής της ΕΕ, που διερευνά την περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού από πλευράς Κίνας.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού στην ιστορία της ΕΕ, καθώς η αξία των εισαγόμενων ηλιακών πάνελ από την Κίνα στην Ευρώπη ανέρχεται σε περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλες χαμένες από τον άνισο ανταγωνισμό με τους Κινέζους είναι κυρίως γερμανικές επιχειρήσεις, όπως η Q-Cells και η Solarworld που κατείχαν στον παρελθόν ηγετική θέση στον κλάδο των φωτοβολταϊκών και τώρα βρίσκονται σε κρίση. Ακόμη χειρότερα εξελίχθηκαν τα πράγματα για πολλές άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο.

Η ΕΕ ουσιαστικά μιμείται το παράδειγμα των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλλει εδώ και περίπου ένα χρόνο δασμούς εισαγωγής άνω του 30% για φωτοβολταϊκά πάνελ μεγάλων κινέζων κατασκευαστών, όπως η Suntech και η Trina Solar.

Οι δασμοί θα ισχύσουν προς το παρόν για έξι μήνες και για να δοθεί παράταση πέντε ετών, θα πρέπει να λάβει προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση των κρατών-μελών της.


tanea.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις