Σ.Π.Ε.Φ.: Όχι στην υπερφορολόγηση των φωτοβολταϊκών

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (Σ.Π.Ε.Φ.) με επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών ζητά την απόσυρση της ρύθμισης του φορολογικού νομοσχεδίου που θέτει πλαφόν στους τόκους επιχειρηματικών δανείων που εκπίπτουν από τα έσοδα των επιχειρήσεων.


Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι τόκοι που εκπίπτουν δεν μπορεί να υπερβαίνουν εκείνους που θα προέκυπταν με την εφαρμογή του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας.

Όπως εξηγεί ο ΣΠΕΦ στην επιστολή του «Αυτό συνεπάγεται, πως όσοι επιχειρηματίες διατηρούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε ατομική επιχείρηση και για την οποία έχουν λάβει δάνειο για την δημιουργία της με επιτόκιο της τάξης π.χ. του 10%, όπου τα τελευταία χρόνια εκεί κυμαίνονται, οι τόκοι αυτοί δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα στην δήλωση για το τμήμα τους πάνω από το 5% (δηλαδή περίπου στο ήμισυ), που είναι περίπου το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Εξαιτίας μάλιστα του αναδρομικού, ισοπεδωτικού και οριζόντιου «κουρέματος» της εισφοράς του ν. 4093/2012, θα ανέμενε κανείς σύσσωμη την πολιτική ηγεσία να παρενέβαινε στις τράπεζες, όπως πολλάκις σας ζητήσαμε και με νομοθετική ρύθμιση να περιέκοπτε τα υψηλότοκα έως ληστρικά επιτόκια που καταβάλλουν οι παραγωγοί για τα δάνεια που έλαβαν ώστε να αναπτύξουν τις φωτοβολταϊκές τους μονάδες και όχι το Υπουργείο να επιχειρεί, ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα, νέα φορολογική επιδρομή εις βάρος τους.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σας καλούμε όπως άμεσα αποσύρετε την εν λόγω διάταξη, αλλά και να παρέμβετε νομοθετικά στις τράπεζες, ώστε άμεσα να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια δανεισμού μας ένεκα του «κουρέματος» που μας επεβλήθη με τον ν. 4093/2012.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις