Πολωνία και Ουγγαρία απειλούν να εκτροχιάσουν τα σχέδια της ΕΕ για το κλίμα

Η Πολωνία και η Ουγγαρία θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες ενίσχυσης του κλιματικού στόχου της ΕΕ το 2030 για μια ξεχωριστή διαμάχη σχετικά με τα δημοκρατικά πρότυπα.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν για τη μείωση των συλλογικών εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990, από 40% επί του παρόντος, σε μια κριτική διήμερη σύνοδο του Συμβουλίου που ξεκίνησε την Πέμπτη (10 Δεκεμβρίου).

Τα κράτη μέλη πιέζονται να εγκρίνουν τον νέο στόχο πριν από μια σύνοδο κορυφής εικονικής φιλοδοξίας το Σάββατο (12 Δεκεμβρίου), που θα φιλοξενηθεί από τον ΟΗΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία για να γιορτάσουν τα πέντε χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Διακυβεύεται η ηγεσία και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ», δήλωσε ο Manon Dufour, επικεφαλής του γραφείου think tank E3G στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen δεν μπόρεσε να φτάσει στην κορυφή.

Ενώ ο προτεινόμενος κλιματικός στόχος είναι σχετικά μη αμφισβητούμενος, κινδυνεύει να γίνει θύμα θερμών διαπραγματεύσεων για χρηματοοικονομικό πακέτο 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 750 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια ανάκτησης κοραναϊών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να εξαρτηθεί η πρόσβαση στα ταμεία από την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου της ΕΕ.

Η ρήτρα θα μπορούσε να κοστίσει στην Πολωνία και την Ουγγαρία δισεκατομμύρια ευρώ, με τις δύο χώρες να κατηγορούνται για οπισθοδρόμηση σε δημοκρατικά πρότυπα που κατοχυρώνονται στις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος, των μέσων ενημέρωσης και άλλων θεσμικών οργάνων.

Έχουν απειλήσει να αρνηθούν βέτο στον προϋπολογισμό, ο οποίος θα κρατήσει κονδύλια για να υποστηρίξει χώρες που θα επιτύχουν τον ενισχυμένο στόχο του 2030 για το κλίμα. Αυτό περιλαμβάνει υποστήριξη για κοινότητες που εξαρτώνται από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για μετάβαση σε νέους τομείς απασχόλησης, οι οποίες θα ωφελήσουν τους εργαζόμενους και στις δύο χώρες.

«Είναι πιθανό ότι εάν δεν υπάρχει συμφωνία για το κράτος δικαίου, δεν θα υπάρξει συμφωνία σχετικά με τον κλιματικό στόχο», δήλωσε ο Dufour στο Climate Home News.

Σε κοινή δήλωση, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki και ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Ορμπάν ανέφεραν ότι σέβονται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, αλλά ότι καμία από τις δύο χώρες «δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε πρόταση που θεωρείται απαράδεκτη από την άλλη».

Προχωρούν σε μια αναμέτρηση με πιο φιλελεύθερα κράτη μέλη και αξιωματούχους της Επιτροπής την Πέμπτη.

«Το επίπεδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλό όσο είναι τώρα», δήλωσε η Justyna Piszczatowska, πολωνική δημοσιογράφος που ειδικεύεται στον τομέα της ενέργειας.

Η απουσία ανακοίνωσης της ΕΕ στη διάσκεψη κορυφής για το Σάββατο θα μείωνε την ορμή της δράσης για το κλίμα και θα ήταν βαθύτατα ενοχλητική για την ένωση.

Τόσο ο Von der Leyen όσο και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έχουν καταστήσει την επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα στη συνάντηση ως κορυφαία προτεραιότητα. Ο αυξημένος στόχος του 2030 θα έβαλε την ΕΕ σε αξιόπιστο δρόμο προς τον στόχο της για την κλιματική ουδετερότητα το 2050 και θα οδηγήσει τις πράσινες επενδύσεις για την επόμενη δεκαετία.

«Θα είναι πολύ άσχημη η ΕΕ να μην συμφωνήσει σε έναν νέο στόχο εάν η ΕΕ αποτύχει όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πετύχει», δήλωσε ο Ντούφουρ, επικαλούμενος την πρόσφατη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να εμβαθύνει τις περικοπές εκπομπών στο 68% μεταξύ 1990 και 2030.

Ο Marcel Beukeboom, απεσταλμένος του κλίματος για την Ολλανδία, δήλωσε στο Climate Home ότι η ΕΕ «θέλει να λάμψει» στην παγκόσμια σκηνή καθώς η εισερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται να αντιστρέψει τέσσερα χρόνια υποχώρησης της κλιματικής δράσης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Καθώς η Πολωνία και η Ουγγαρία επικεντρώνουν το πολιτικό τους κεφάλαιο στην καταπολέμηση των όρων πρόσβασης στα κονδύλια της ΕΕ, οι παρατηρητές φοβούνται ότι θα αφήσει λίγο χρόνο για διαπραγματεύσεις σχετικά με τα κλιματικά ζητήματα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις