Οι αγροτικές ενώσεις της ΕΕ απαιτούν σαφήνεια καθώς οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ολοκληρώνονται

Καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να καταλήγουν σε συμπέρασμα, οι αγρότες και οι γεωργο-συνεταιρισμοί της Ευρώπης, οι κατασκευαστές τροφίμων, οι έμποροι και οι εργαζόμενοι στον τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής έχουν εκδώσει την ακόλουθη κοινή δήλωση αναφέροντας τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια:

Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και να επιτρέψουμε στον τομέα των γεωργικών τροφίμων να ευδοκιμήσει. Σε αυτήν την ενδέκατη ώρα καλούμε τους διαπραγματευτές να επιτύχουν μια ολοκληρωμένη συμφωνία δασμολογικών και ελεύθερων ποσοστώσεων με στενή εναρμόνιση των κανόνων, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών μέτρων και των τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο. Πρέπει να αγωνιστούμε για ισότιμους όρους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Είτε έχει επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι, έχουμε 5 επείγοντα αιτήματα:

  1. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, θα χρειαστούμε άμεση σαφήνεια σχετικά με τους μελλοντικούς εμπορικούς κανόνες Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ για την αποφυγή περισσότερων οικονομικών αναταραχών και αβεβαιότητας εργασίας για έναν τομέα που έχει ήδη πληγεί από την πανδημία COVID-19.
  2. Το ΗΒ θα αποχωρήσει από την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση που θα σημαίνει τελωνειακές διαδικασίες, κανονιστικές επιβαρύνσεις και αύξηση του κόστους μεταφοράς. Ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, με την επιβολή δασμών και βαρέων τελωνειακών απαιτήσεων, θα δημιουργήσει μια τρομερή κατάσταση. Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις γεωργικών προϊόντων διατροφής πιθανότατα θα αισθανθούν μεγαλύτερο αντίκτυπο από το Brexit από άλλους τομείς, θα χρειαστούν ειδικά μέτρα για μια ομαλή μετάβαση, καθώς και ευρεία υποστήριξη από το αποθεματικό προσαρμογής Brexit της ΕΕ.
  3. Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορες και αποτελεσματικές ενημερωτικές εκστρατείες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τους νέους κανόνες και να σχεδιάσουν τις δραστηριότητές τους.
  4. Τα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να προστατευθούν και οι επιχειρήσεις να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να διατηρήσουν την ασφάλεια της εργασίας για τα εκατομμύρια των εργαζομένων που εργάζονται στην ευρωπαϊκή αγροδιατροφική αλυσίδα.
  5. Ο συνεχής διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και με τους κοινωνικούς εταίρους και τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που θα προκύψουν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ενθαρρύνουμε την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να τους αφήσουν πίσω τους υπέρ μιας ισχυρής και παραγωγικής σχέσης προς όφελος όλων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις