Η Επιτροπή προετοιμάζει το έδαφος για «φιλόδοξη» βιώσιμη στρατηγική χρηματοδότησης
Η Επιτροπή προετοιμάζει το έδαφος για «φιλόδοξη» βιώσιμη στρατηγική χρηματοδότησης

Πριν από ένα χρόνο, ο κάτοικος της Επιτροπής Ursula von der Leyen παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

«Αυτή είναι η στιγμή του« ανθρώπου στη Σελήνη »της Ευρώπης» και η ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες, είπε.

Ωστόσο, η μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης του CO2 και ο μετριασμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν θα είναι εύκολη ή φθηνή: θα απαιτήσει πρόσθετη επένδυση 350 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Αυτή η τεράστια προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει μόνο με χρήματα των φορολογουμένων. Για αυτόν τον λόγο, η Επιτροπή ξεκίνησε μια βιώσιμη χρηματοδοτική πρωτοβουλία το 2018 για να καθοδηγήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις προς την πράσινη ανάκαμψη.

Καθώς η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης της φιλοδοξίας της για μείωση των εκπομπών CO2 σε 55% έως το 2030, η Επιτροπή θα παρουσιάσει στις αρχές του 2021 μια «φιλόδοξη και περιεκτική» ανανεωμένη στρατηγική βιώσιμης χρηματοδότησης, ανακοίνωσε ο Επίτροπος για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, Mairead McGuinness μια ομιλία τον Νοέμβριο.

Η νέα στρατηγική θα βασιστεί στο σχέδιο δράσης που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και θα διερευνήσει νέους τρόπους για να συμπεριλάβει τις αρχές της αειφορίας στους τομείς της χρηματοδότησης και των επιχειρήσεων.

«Χρειαζόμαστε μια πλήρη επανεξέταση. Η βιώσιμη χρηματοδότηση πρέπει να καταστεί mainstream για να έχει μετασχηματιστικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στον πλανήτη, ενώ παράλληλα παράγει ισχυρές αποδόσεις », έγραψε η McGuinness στην πρώτη της έκδοση που δημοσιεύθηκε από το EURACTIV τον Νοέμβριο.

Οι προτεραιότητες της νέας στρατηγικής θα είναι η ενίσχυση των βάσεων για βιώσιμες επενδύσεις, να αυξήσουν τις ευκαιρίες για τους πολίτες και τον ιδιωτικό τομέα να υποστηρίξουν στόχους αειφορίας και να ενσωματώσει τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα εργαλεία για την επίτευξη αυτών των τριών προτεραιοτήτων θα περιλαμβάνουν την οδηγία για τις μη χρηματοοικονομικές εκθέσεις για την ενίσχυση των γνωστοποιήσεων αειφορίας από τις εταιρείες και την ανάπτυξη ενός εθελοντικού προτύπου πράσινων ομολόγων της ΕΕ, με αναμενόμενη νομοθετική πρόταση το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η Επιτροπή εφαρμόζει επίσης τον κανονισμό της ταξινομίας της ΕΕ, ο οποίος συμβάλλει στη διάκριση των επενδύσεων που είναι πραγματικά βιώσιμες και του κανονισμού για το κλίμα αναφοράς.

Όλα αυτά τα μέσα θα αυξήσουν τη διαφάνεια και την ακεραιότητα της πράσινης χρηματοδότησης και θα βοηθήσουν στην αποφυγή του λεγόμενου «πράσινου πλυσίματος» (επενδύσεις που ισχυρίζονται ότι είναι βιώσιμες).

Η προγραμματισμένη αναθεώρηση των κανόνων Solvency II, ο κανονισμός της ΕΕ για τον ασφαλιστικό τομέα, θα προσφέρει επίσης την ευκαιρία να ανταμείψει την υποστήριξη των θεσμικών επενδυτών στη μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη οικονομία. Μία από τις επιλογές θα μπορούσε να είναι η απαίτηση χαμηλότερων κεφαλαίων για βιώσιμες επενδύσεις.

Ωστόσο, οι ασφαλιστές δεν υποστηρίζουν αυτές τις «μη βασισμένες σε κίνδυνο μειώσεις» των κεφαλαιακών απαιτήσεων ως κίνητρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την Insurance Europe, μια βιομηχανική ομάδα.

Το «Finance Watch», μια ένωση της κοινωνίας των πολιτών, αντίθετα πρότεινε να τιμωρήσει τις ρυπογόνες δραστηριότητες, αυξάνοντας τις κεφαλαιακές επιβαρύνσεις για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών σε δραστηριότητες που βλάπτουν μια ουδέτερη από το κλίμα ευρωπαϊκή οικονομία.

Εκτός από τη νέα ατζέντα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η Επιτροπή εξετάζει επίσης άλλα νομοθετήματα που θα μπορούσαν να προωθήσουν τις πράσινες επενδύσεις.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει έναν «χρυσό κανόνα» που θα ευνοούσε τις δημόσιες δαπάνες σε βιώσιμα έργα κάτω από τα όρια του ελλείμματος και του χρέους.

Η Επιτροπή ξεκίνησε επίσης μια ανασκόπηση των κανόνων της για τις κρατικές ενισχύσεις πέρυσι για να διαπιστώσει εάν ευθυγραμμίζονται με την «πράσινη» προτεραιότητα, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες για τη δημόσια υποστήριξη για βιώσιμα έργα.

Ορισμένες άλλες προσπάθειες, ωστόσο, απέτυχαν να αποκτήσουν αρκετή έλξη, όπως η πιθανότητα μείωσης των κεφαλαιακών τραπεζών που πρέπει να κρατήσουν για δάνεια που χορηγούνται σε βιώσιμα έργα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, José Manuel Campa, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να φτάσουμε σε μια πράσινη οικονομία εάν στη διαδικασία καταλήξουμε να ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να είναι αφερέγγυες και να αντιμετωπίσουν μια άλλη χρηματοπιστωτική κρίση».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις