Το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται για την απαγόρευση εξαγωγών ζωντανών ζώων

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να απαγορεύσει τη ζωντανή εξαγωγή ζώων, η συζήτηση για την πρακτική αποκτά επίσης έλξη στην ΕΕ, αν και το μπλοκ είναι απίθανο να ακολουθήσει σύντομα, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Tilly Metz.

Ο γραμματέας περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, George Eustice, αποκάλυψε σχέδια απαγόρευσης της εξαγωγής ζώντων ζώων για σφαγή και πάχυνση από την Αγγλία και την Ουαλία στις αρχές του μήνα, γεγονός που θα τους έκανε τους πρώτους στην Ευρώπη που τερμάτισαν αυτήν την πρακτική.

Αυτό είναι κάτι που το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) είπε ότι ήταν μέρος μιας ανανεωμένης ώθησης για ενίσχυση της θέσης της Βρετανίας ως παγκόσμιου ηγέτη στην καλή μεταχείριση των ζώων.

Ωστόσο, οι ζώντες εξαγωγές πρόκειται να συνεχιστούν στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία «θα συνεχίσει να ακολουθεί τη νομοθεσία της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων στις μεταφορές όσο ισχύει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», σύμφωνα με το DEFRA. Οι εξαγωγές πουλερικών θα εξαιρούνται επίσης από τους νέους κανόνες.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας καθορίστηκε στη συμφωνία αποχώρησης που υπέγραψε το Λονδίνο με την ΕΕ πριν αποχωρήσει από το μπλοκ στο τέλος του 2019 και σχεδιάστηκε για να αποφύγει την επιστροφή σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας.

Τα νέα έρχονται πίσω από την αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με τη μεταφορά ζώντων ζώων τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες, η οποία έχει ανανεώσει τη σημασία υπό το πρίσμα της πανδημίας των κορωνών.

Κάθε χρόνο, ένα δισεκατομμύριο πουλιά πουλερικών και δεκάδες εκατομμύρια άλλα ζώα εκτροφής μεταφέρονται εντός και εκτός της ΕΕ για εκτροφή, πάχυνση ή σφαγή.

Αντιδρώντας στις ειδήσεις για τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου, η Metz, πρόεδρος της νεοσυσταθείσας επιτροπής έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά (ANIT), δήλωσε στο EURACTIV ότι «έκπληξε θετικά».

Είπε ότι θα ήταν «περίεργη ποιες επιπτώσεις θα έχει αυτή η απόφαση στο σύστημα τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου» και πώς θα επαναπροσδιοριστεί το σύστημα για να μειώσει το πλεόνασμα στα εκτρεφόμενα ζώα.

Ωστόσο, μια παρόμοια απαγόρευση στην ΕΕ φαίνεται να είναι «πολύ μακριά στο μέλλον», είπε, επειδή η απόφαση περιορισμού της εξαγωγής ζώντων ζώων έγκειται στα κράτη μέλη ή σε ορισμένες περιπτώσεις σε περιοχές.

«Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό ότι όλο και περισσότερες απαγορεύσεις εμφανίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ανάγκη αποστολής ζωντανών ζώων στα μισά του πλανήτη αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο και εναλλακτικές λύσεις, όπως η μεταφορά κρέατος και σφαγίων, γίνονται αργά πιο δημοφιλείς », δήλωσε ο Metz.

Μιλώντας σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας των Ζώων κατά τη Μεταφορά (ANIT), ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski εξέφρασε την υποστήριξή του για σημαντική μείωση της μεταφοράς ζώντων ζώων, αλλά απέτυχε να ζητήσει την πλήρη απαγόρευση.

Παρά το γεγονός ότι σημείωσε σημαντικές βελτιώσεις σε όλα τα κράτη μέλη σε αυτόν τον τομέα, τόνισε ότι σε μεγάλα ταξίδια εξακολουθούν να υπάρχουν «δραματικές, απαράδεκτες καταστάσεις εντελώς εκτός λειτουργίας με το σύστημα αξιών της ΕΕ με τις βασικές αρχές ότι τα ζώα είναι αισθανόμενα όντα και πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως».

Αποκαλώντας το ζήτημα «κοντά στην καρδιά του», πρόσθεσε ο Wojciechowski ότι «δεν θα καταβάλει προσπάθειες» για να διασφαλίσει ότι η προτεινόμενη ετικέτα καλής μεταχείρισης των ζώων, που βρίσκεται υπό συζήτηση, αντικατοπτρίζει όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας των ζώων κατά τη μεταφορά.

Είπε ότι υπάρχουν πολλά μέσα που θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει στην ΚΑΠ για να το επιτύχει, συμπεριλαμβανομένου ενός προτεινόμενου οικολογικού συστήματος για την προστασία των ζώων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις