Brexit: Το Συμβούλιο εγκρίνει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αλιεία
Brexit: Το Συμβούλιο εγκρίνει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αλιεία

Προκειμένου να συνεχίσουν τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν πρόσβαση στα εκατέρωθεν ύδατα από την 1η Ιανουαρίου 2021, το Συμβούλιο ενέκρινε χθες τη θέση του όσον αφορά κανονισμό της ΕΕ για τις δυνατότητες πρόσβασης μέχρι να συναφθεί αλιευτική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου ή έως τα τέλη του 2021, ανάλογα με το τι θα επέλθει νωρίτερα. Ο εν λόγω κανονισμός δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο για τους αλιείς της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο ρυθμίζει τον τρόπο χορήγησης αδειών για τη συνέχιση των αλιευτικών τους δραστηριοτήτων στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ αντίστοιχα μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου (31 Δεκεμβρίου 2020). Ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας οι εν λόγω άδειες θα μπορούσαν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 (ή νωρίτερα, σε περίπτωση που συναφθεί ενδιάμεσα αλιευτική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου). Ο κανονισμός θα συμβάλει στην οικονομική σταθερότητα, την επιβίωση των αλιευτικών κοινοτήτων και τη διατήρηση της βιώσιμης αλιείας μέχρι την επίτευξη μόνιμης συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του, ο εν λόγω κανονισμός θα εκδοθεί με ταχεία διαδικασία· κατόπιν της έγκρισης της εντολής από το Συμβούλιο, η πρόταση θα ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στην εβδομάδα. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν την έκδοση του κανονισμού πριν από το τέλος του έτους και τη θέση του σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι αλιευτικές δυνατότητες και οι ποσοστώσεις που τελούν υπό κοινή διαχείριση ΕΕ-ΗΒ ρυθμίζονται αρχικά και σε περιορισμένο βαθμό σε ξεχωριστό κανονισμό της ΕΕ, σε διαβούλευση με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να επιτευχθεί οριστική συμφωνία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις