Απαιτείται εταιρική σχέση ΕΕ-Αφρικής για το μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων

Μετά την πανδημία του κοροναϊού, η ανάγκη συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής είναι πιο σημαντική από ποτέ στην προσπάθεια ενίσχυσης και μετασχηματισμού των συστημάτων τροφίμων, αλλά πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να γίνει μια δίκαιη εταιρική σχέση, τόνισαν οι ειδικοί.

Μιλώντας σε μια πρόσφατη εκδήλωση σχετικά με τον πιθανό ρόλο μιας βιώσιμης πλατφόρμας έρευνας και καινοτομίας Ευρώπης-Αφρικής (R&I) στην αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας στα συστήματα τροφίμων, ο Lindiwe Sibanda, επικεφαλής της αποστολής του δικτύου ανάλυσης πολιτικής τροφίμων, γεωργίας και φυσικών πόρων (FANRPAN), τόνισε ότι η Αφρική και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν και οι δύο «άνευ προηγουμένου προκλήσεις με το COVID-19, το οποίο επηρέασε αρνητικά τα συστήματα διατροφής μας για τα οποία ο συνεργατικός μας ρόλος είναι πολύ απαραίτητος».

Η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων, καθώς και εκείνων που περιμένουν τον τομέα των τροφίμων στο μέλλον, δεν μπορεί να γίνει μόνη της, τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων για την υποστήριξη του μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα.

«Μαζί με την Ευρώπη, τον πλησιέστερο γείτονά μας στην έρευνα και την καινοτομία, θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλα τα σημεία συμφόρησης και τα ζητήματα της επισιτιστικής ανασφάλειας και να βελτιώσουμε τη διατροφή στην ήπειρό μας», δήλωσε η Adipala Ekwamu, εκτελεστική γραμματέας του περιφερειακού φόρουμ πανεπιστημίων για ανάπτυξη ικανοτήτων στη γεωργία (RUFORUM), ο οποίος πρόσθεσε ένα αίτημα για υποστήριξη από την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσουν σε αυτό το ζήτημα για να γίνει πραγματικότητα.

Αυτά τα συναισθήματα συμμερίστηκαν ο Hans-Jörg Lutzeyer, ανώτερος αξιωματικός πολιτικής στη GD Έρευνας και Καινοτομίας της Επιτροπής, ο οποίος τόνισε τη σημασία της εταιρικής σχέσης Έρευνας και Καινοτομίας ΕΕ-ΑΕ (Ε & Α) για την ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής και τη βιώσιμη γεωργία (FNSSA), 10ετής χάρτης πορείας και η προβλεπόμενη πλατφόρμα για μακροχρόνια συνεργασία.

Αυτή η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να φέρει σε επαφή ομάδες ενδιαφερομένων που θα συμβάλουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα τροφίμων μέσω της Ε & Α.

Η εκδήλωση έρχεται πίσω από την έλευση της πρώτης συνάντησης των υπουργών έρευνας και καινοτομίας ΕΕ-ΑΕ νωρίτερα αυτό το έτος, που φιλοξένησε η Επίτροπος Καινοτομίας της ΕΕ, Μάρια Γκαμπριέλ, και η Σάρα Άγκμπορ, η Επίτροπος της ΑΕ για Ανθρώπινο Δυναμικό, Επιστήμη και Τεχνολογία.

Ο Lutzeyer υπογράμμισε επίσης ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ θα επικεντρωθεί σε περαιτέρω επενδύσεις μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη», για παράδειγμα στην υγεία των φυτών, την αγροοικολογία και τον υποσιτισμό, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των καινοτομιών στα αφρικανικά συστήματα τροφίμων με κοινή χρήση της έρευνας και στις δύο ηπείρους.

«Νομίζω ότι πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε ευκαιρίες εάν χτίσουμε δίκτυα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για να τα συνδέσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό αναμένεται να είναι στην ημερήσια διάταξη για τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, ο Philippe Petithuguenin, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας και στρατηγικής του Leap 4 FNSSA, η μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση έρευνας και καινοτομίας ΕΕ-ΑΕ, τόνισε ότι αυτή η εταιρική σχέση πηγαίνει αμφίδρομα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια προστιθέμενη αξία για την Ευρώπη και την Αφρική να συνεργαστούν αυτά τα θέματα.

«Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο, και κάθε ήπειρος μαθαίνει από την άλλη ήπειρο», είπε.

Τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για πρόγραμμα βοήθειας, ο Petithuguenin τόνισε ότι, ενώ οι προκλήσεις και οι περιστάσεις ενδέχεται να είναι διαφορετικές, τα δύο μέρη πρέπει να ευθυγραμμιστούν σε έναν κοινό στόχο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις