Στην αλιεία «κολλάει» η συμφωνία για το Brexit - Επικοινωνία φον ντερ Λάιεν-Τζόνσον

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η μείωση της αξίας των αλιευμάτων της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα κατά περίπου 30% από το 2021 είναι πολύ υψηλή.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ προσέφερε νωρίτερα μείωση της τάξης του 15-18%, αλλά οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο αριθμός είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ, με τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, καθώς και το πώς η ΕΕ μπορεί να ανταπαντήσει στην περίπτωση που η Βρετανία αποκόψει τον ευρωπαϊκό κλάδο από τα βρετανικά αλιευτικά ύδατα, να είναι εξίσου σημαντικά.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ τον περασμένο Ιανουάριο αλλά πρόκειται να βγει από την ενιαία αγορά και της τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρωθεί το Brexit.

Η ΕΕ, η εμπορική ένωση των 450 εκατ. καταναλωτών, και η Βρετανία, η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία, προσπαθούν πριν από αυτή τη διορία να καταλήξουν σε ένα νέο σύμφωνο εταιρικής σχέσης, οι κανόνες του οποίου θα διέπουν τα πάντα, από το εμπόριο έως τις μεταφορές και την ενέργεια.

Οι τωρινές, εκτεταμένες εμπορικές τους συναλλαγές και άλλου είδους στενοί δεσμοί θα πληγούν σοβαρά στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, με τον αντίκτυπο να αναμένεται να επιδεινώσει την οικονομική ζημιά που έχει ήδη προκληθεί στη Βρετανία και την ΕΕ από την πανδημία του κορονοϊού.

Επικοινωνία Τζόνσον-Φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συζήτησαν για τις διαφωνίες αναφορικά με την αλιεία που εμποδίζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι τώρα διατεθειμένο να δεχθεί μείωση 25% της αξίας των αλιευμάτων του σε βρετανικά ύδατα σε μια χρονική περίοδο που θα ξεκινά από το 2021. Η διάρκεια αυτής, καθώς και η συμφωνία στο πώς το ευρωπαϊκό μπλοκ θα μπορεί να ανταπαντήσει εάν η Βρετανία αποκόψει τον ευρωπαϊκό κλάδο στη συνέχεια συνεχίζουν να είναι τα αγκάθια στις εμπορικές συνομιλίες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις