Σχέδια Βελτίωσης: Ζητείται (επιπλέον) χρόνος για την υποβολή του 1ου αιτήματος
Σχέδια Βελτίωσης: Ζητείται (επιπλέον) χρόνος για την υποβολή του 1ου αιτήματος

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό των προς υλοποίηση σχεδίων βελτίωσης είναι χαμηλό ενώ πληθαίνουν οι φωνές των αγροτών που ζητούν παράταση  στο 12µηνο που έχουν στη διάθεσή τους για την υλοποίηση του προγράμματος καθώς οι παραγωγοί εν μέσω πανδημίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που τους βάζουν φρένο:

Έτσι, κάθε αίτηση μερικής πληρωμής -από τις 4 που δικαιούται να κάνει κάθε αγρότης -γίνεται δεκτή εφόσον, μετά την υποβολή της απομένει προς υλοποίηση, τουλάχιστον 20% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού, που αξιολογείται μετά από επιτόπιους ελέγχους.Την ίδια ώρα, η πρώτη αίτηση πληρωμής υποβάλλεται από το δικαιούχο το αργότερο εντός δώδεκα μηνών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης πράξης. Αυτές οι προβλέψεις δίνουν μεν τη δυνατότητα στον παραγωγό να καταθέσει αίτημα πληρωμής για οτιδήποτε έχει πάρει εντός του 1ου έτους χωρίς ελάχιστο όριο (εξαιρείται η αμοιβή συμβούλου), αλλά τον υποχρεώνει ταυτόχρονα μετά το κάθε αίτημα πληρωμής να μην υπολείπεται και περισσότερο από το 20% του συνολικού ποσού που έχει εγκριθεί προς επιδότηση.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παραγωγών που η μοναδική ή η κύρια επένδυση που αιτούνται επιδότησης είναι ένα τρακτέρ ή κάποιο βοηθητικό γεωργικό κτίσμα (σταύλος, αποθήκη, θερμοκήπιο) τα οποία αν και εφόσον πρέπει να υλοποιηθούν, αυτό πρέπει να συμβεί εντός του 1ου έτους μετά την έγκριση τους. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα projects πρακτικά είναι αδύνατο να υλοποιηθούν, κυρίως αν αναλογιστεί κανείς πως από το Μάρτιο του 2020 και μετά, λόγω της πανδημίας, πολλές εταιρείες υπολειτουργούν και οι μετακινήσεις προϊόντων στην πράξη έχουν ακυρωθεί λόγω των σχετικών περιοριστικών μέτρων. Κι εκεί εδράζεται το αίτημα των αγροτών προκειμένου να δοθεί παράταση για την υποβολή του 1ου αιτήματος πληρωμής.

Η εικόνα επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς αφού, την ώρα που η διαδικασία αιτηµάτων πληρωµής είναι ανοιχτή από τον περασµένο Σεπτέµβριο, µέχρι τα µέσα ∆εκεµβρίου είχαν υποβληθεί αιτήµατα για 8,38 εκατ. ευρώ εκταµιεύσεις, εκ των οποίων µόλις το 26,73% είχε αξιολογηθεί από τις Επιτροπές των ∆ΑΟΚ ώστε να πάει προς πληρωµή στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

 Του Περουλάκη Γιάννη

Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας, ΜΒΑ

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις