Παράταση των ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης στο κρασί
Παράταση των ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης στο κρασί

Την έγκριση της παράτασης των έκτακτων μέτρων που αποφάσισε η Κομισιόν (27 Ιανουαρίου) για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Ευρωβουλή.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού της Επιτροπής που θα παρατείνει για το 2021 τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς για τον αμπελοοινικό τομέα. Τα μέτρα αυτά αρχικά στόχευαν στην ενίσχυση των οινοποιών της Ε.Ε. λόγω της πανδημίας, ενώ πλέον έχουν ως πρόσθετο στόχο να βοηθήσουν τον τομέα να αντιμετωπίσει τις πλέον πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο της εμπορικής διαμάχης Airbus - Boeing.

Όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση της Ευρωβουλής, η αγορά κρασιού αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρές διαταραχές και συσσώρευση δυσχερών συνθηκών, που οφείλονται στην επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες (Οκτώβριος 2019) στις εισαγωγές οίνων από την Ε.Ε. και συνεχίζονται επί του παρόντος με τις επιπτώσεις των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων λόγω της παγκόσμιας πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαΐου 2020 η Κομισιόν προχώρησε σε έκτακτα μέτρα στήριξης, που προβλέπουν ευελιξία και επιτρέπουν παρεκκλίσεις από τους κανονισμούς του αμπελοοινικού τομέα.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη διατήρηση της έκτακτης ευελιξίας για τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. εθνικά προγράμματα στήριξης των οινοποιών. Στο πλαίσιο αυτό, καθιστούν δυνατές τις αλλαγές που συνδέονται με την προώθηση των αμπελοοινικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή αμπελώνων, καθώς και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη μεταποίηση, την εμπορία και την καινοτομία. Προβλέπουν επίσης την παρέκκλιση από τους κανόνες για τη στήριξη του πρώιμου τρύγου και επιτρέπουν στην Ε.Ε. να συγχρηματοδοτήσει τις δαπάνες που συνδέονται με την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή των αμπελώνων ή τον πρώιμο τρύγο, ακόμη και αν αυτές οι ενέργειες δεν αφορούν το σύνολο της παραγωγής.

Ωστόσο, παρά τη χρησιμότητα των εν λόγω μέτρων, δεν κατέστη δυνατό να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στον αμπελοοινικό τομέα, ούτε αναμένεται να αποκατασταθεί στη διάρκεια ενός σημαντικό μέρους του 2021 εξαιτίας, κυρίως της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή πρότεινε την παράταση της εφαρμογής των μέτρων για όλο το τρέχον έτος.

Όπως τονίζεται στην απόφαση, η ταχεία εφαρμογή αυτών των συνεχιζόμενων δυνατοτήτων ευελιξίας και των παρεκκλίσεων έχει καίρια σημασία για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους όσον αφορά την αντιμετώπιση των δυσχερειών στη λειτουργία προγραμμάτων στήριξης στον αμπελοοινικό τομέα, την πρόληψη περαιτέρω οικονομικών απωλειών και την αντιμετώπιση της κατάστασης της αγοράς και των διαταραχών στη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού στον αμπελοοινικό τομέα.

Λύση με τις ΗΠΑ

Πάντως, πέρα από την πανδημία, η Ευρωβουλή υποστηρίζει ότι προκειμένου να διασφαλιστούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό τομέα, η Επιτροπή πρέπει να καταλήξει σε μια διπλωματική λύση στον σημερινό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά και να ανακοινώσει ισχυρότερα και στοχευμένα μέτρα στήριξης για την αντιστάθμιση των απωλειών των οινοπαραγωγών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Μετά την έγκριση από την Ευρωβουλή, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη μπορεί να τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα ισχύσει αναδρομικά από τις 16 Οκτωβρίου 2020.

πηγη:naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις