Η «Μήδεια» ισοπέδωσε θερμοκήπια
Η «Μήδεια» ισοπέδωσε θερμοκήπια

Ζημιές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στα νότια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι, που χθες το βράδυ έφτασαν σε ένταση ακόμα και τα έντεκα Μποφόρ. Η μανία των καιρικών φαινομένων ισοπέδωσε θερμοκήπια ή κατέστρεψε εν μέρει υποδομές και καλλιέργειες στους δήμους Βιάννου και Φαιστού.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης, οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν ζημιές σε περίπου 40 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, κυρίως αγγουριού, που βρίσκονται στη θέση «Τραπέζα», ανάμεσα στην Άρβη και την Ψαρή Φοράδα.

Ανάλογες εικόνες καταστροφής άφησαν πίσω τους οι θυελλώδεις βοριάδες και στο Τυμπάκι του δήμου Φαιστού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλη Ορφανουδάκη, που μίλησε, τουλάχιστον είκοσι παραγωγοί έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει, ότι τα θερμοκήπιά τους έχουν υποστεί ζημιές – σε κάποιες περιπτώσεις ολική – από το πέρασμα της «Μήδειας». Όπως ανέφερε πρόκειται για καλλιέργειες ντομάτας, πεπονιού και άλλων πρώιμων κηπευτικών.

«Το θέμα δεν είναι μόνο οι θερμοκηπιακές υποδομές και το υψηλό κόστος για την αντικατάσταση ή την επισκευή τους, αλλά και η καταστροφή της παραγωγής, που αυτή την περίοδο είναι στην κορύφωσή της και οι παραγωγοί προσδοκούσαν ότι θα έπιαναν καλές τιμές και θα είχαν έσοδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βιάννου.

Για τις ζημιές έχουν γίνει ήδη αναφορές στον ΕΛΓΑ Κρήτης και σήμερα ή αύριο, όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκος Δασκαλάκης, θα ακολουθήσει αυτοψία από τους γεωπόνους του οργανισμού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις