Φυτοφάρμακα: Ενστάσεις για τη γενική απαγόρευση - Κίνδυνοι για τη βιοποικιλότητα
Φυτοφάρμακα: Ενστάσεις για τη γενική απαγόρευση - Κίνδυνοι για τη βιοποικιλότητα

Η Ένωση Γεωργικής Βιομηχανίας (IVA) θεωρεί ότι ορισμένοι από τους ισχύοντες κανονισμούς στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού πακέτου προστασίας εντόμων είναι αναποτελεσματικοί, αναποτελεσματικοί και σε αντιπαραγωγικά μέρη. Η εμπορική ένωση ενημέρωσε το ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας (BMEL) στη δήλωση σχετικά με το σχέδιο τροποποίησης του διατάγματος εφαρμογής φυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με το IVA, η παγκόσμια μείωση των πληθυσμών εντόμων είναι ένα σοβαρό φαινόμενο και έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Είναι ακόμη πιο σημαντικό να λάβουμε πραγματικά αποτελεσματικά μέτρα τώρα, αντί να εφαρμόζουμε μια συμβολική πολιτική στην οποία η γεωργία αναθέτει μονομερώς το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου.

Η IVA απορρίπτει μια γενική απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε περιοχές που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της φύσης. «Με θέα από έξω, μερικοί μπορεί να αναρωτιούνται τι κάνουν τα φυτοφάρμακα σε αυτές τις περιοχές. Όμως: δεν είναι ασυνήθιστο τα αγροκτήματα με ολόκληρη την περιοχή καλλιέργειάς τους να βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές. Αυτοί οι αγρότες πρέπει επίσης να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από μύκητες και παράσιτα », εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής της IVA Frank Gemmer. Σύμφωνα με το IVA, μια τέτοια απαγόρευση θα είχε ακόμη και αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα: Οι προστατευόμενες περιοχές επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από την ετερογενή δομή του τοπίου τους, για παράδειγμα μέσω της καλλιέργειας φρούτων ή της αμπελουργίας. Εάν η γεωργική παραγωγή καθίσταται αδύνατη λόγω της γενικής απαγόρευσης των φυτοφαρμάκων, το τοπίο θα μπορούσε να φτωχοποιηθεί από διαρθρωτική άποψη. «Οι προστατευόμενες περιοχές είναι συχνά πολιτιστικά τοπία. Ορισμένα είδη εγκαταστάθηκαν εδώ μόνο ως αποτέλεσμα γεωργικής χρήσης. Εάν η γεωργία εξαφανιστεί εδώ, η βιοποικιλότητα εξαφανίζεται επίσης. Αυτό θα ήταν αρνητικό για τη βιοποικιλότητα », δήλωσε ο Gemmer.

Επτά τοις εκατό λιγότερες καλλιέργειες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας, η γεωργία έχασε συνολικά το επτά τοις εκατό της καλλιεργούμενης έκτασής της ως αποτέλεσμα των μέτρων. Τα φρούτα και τα λαχανικά επηρεάζονται ιδιαίτερα. «Ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας για αυτά τα τρόφιμα μόνοι μας. Η εξάρτηση από τις εισαγωγές θα αυξηθεί περαιτέρω. Και φυσικά έχει επίσης συνέπειες για την παγκόσμια βιοποικιλότητα εάν οι φυσικές περιοχές μετατραπούν σε γεωργικές εκτάσεις για τις ανάγκες μας σε άλλες περιοχές του κόσμου », λέει ο Gemmer. Απαιτεί επομένως: «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ολοκληρωμένη εκτίμηση νομικών επιπτώσεων! Χωρίς αυτήν την ισχυρή βάση, τα προβλεπόμενα νομικά μέτρα θα παραμείνουν αυθαίρετα. "

Ο IVA θεωρεί ότι οι λόγοι που αναφέρονται στο σχέδιο τροποποίησης για τον περιορισμό της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη είναι νομικά αμφισβητήσιμοι. Η μονοκοιλιακή επίδραση ("αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα") ενός μεμονωμένου δραστικού συστατικού στο οποίο αποδίδεται το εδώ δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Η IVA υπενθυμίζει ότι το δραστικό συστατικό εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά από εντατική επανεξέταση - με τη συμμετοχή των γερμανικών αρχών αξιολόγησης - και ότι ένας φάκελος σχετικά με την ανανέωση της έγκρισης δραστικού συστατικού έχει υποβληθεί επί του παρόντος στις Βρυξέλλες. «Έχουμε έναν ευρωπαϊκό νόμο για την προστασία των φυτών για πάνω από δέκα χρόνια για καλό λόγο. Δεν πρέπει να το υπονομεύουμε συνεχώς χρησιμοποιώντας ειδικά εθνικά κανάλια », τόνισε ο Gemmer.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις