ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κ. Μακεδονία: Ποια αναδείχθηκαν τα δυναμικότερα επαγγέλματα στην πανδημία το 2020

Κ. Μακεδονία: Ποια αναδείχθηκαν τα δυναμικότερα επαγγέλματα στην πανδημία το 2020
Κ. Μακεδονία: Ποια αναδείχθηκαν τα δυναμικότερα επαγγέλματα στην πανδημία το 2020

Στη σχετική λίστα ακολουθούν, κατά σειρά, και άλλα επαγγέλματα που ευνοήθηκαν από την πανδημία, όπως οι χειριστές κινητού εξοπλισμού, οι τεχνολόγοι και οι τεχνικοί βοηθοί επιστημών βιολογίας και υγείας.

Η ίδια τάση αποτυπώνεται, όπως είναι αναμενόμενο, και στους δυναμικότερους κλάδους από πλευράς δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για το 2020. Πιο συγκεκριμένα, 2.531 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στον κλάδο των γενικών δραστηριοτήτων δημόσιας διοίκησης, επιβεβαιώνοντας ότι το κράτος ήταν ο βασικός δημιουργός νέων θέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου για το 2020. Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, τροφίμων, ποτών ή καπνού με 1.301 νέες θέσεις εργασίας και στην τρίτη θέση ο κλάδος των νοσοκομειακών δραστηριοτήτων με 1.286 νέες θέσεις εργασίας. Στον αντίποδα, όπως ήταν αναμενόμενο, τα αρνητικότερα ισοζύγια προσλήψεων - απολύσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέγραψαν, κατά σειρά, ο ξενοδοχειακός κλάδος με 1.044 λιγότερες θέσεις εργασίας και το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων με 646 λιγότερες θέσεις εργασίας.

Αναλύοντας τα στοιχεία του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ουσιαστικά καταγράφεται το αναμενόμενο, ότι δηλαδή η πανδημία έχει επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Συγκρίνοντας, παράλληλα, τα στοιχεία του 2020 με εκείνα του 2019, επισημαίνει ότι υπήρξε μια σοβαρή κάμψη του κλάδου της εστίασης το 2020, με σημαντικά λιγότερες προσλήψεις, όταν τον προηγούμενο χρόνο το 2019, ήταν ο δυναμικότερος επαγγελματικός κλάδος σε επίπεδο Περιφέρειας.

«Με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο τροφίμων – ποτών, που “κρατήθηκε” και δημιούργησε επιπλέον νέες θέσεις εργασίας, συνολικά το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο, που το 2019 ήταν μεταξύ των τριών δυναμικότερων οικονομικών κλάδων, δέχτηκαν σοβαρότατο πλήγμα. Νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2020, αφορούν κυρίως στο εμπόριο τροφίμων και σε επαγγέλματα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση τώρα λόγω της πανδημίας, για την κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών ή όπως οι οδηγοί μέσων μεταφοράς, ωστόσο δεν μπορούν να “σηκώσουν” και να στηρίξουν μια ουσιαστική οικονομική επαννεκίνηση», προσθέτει.

Νέες θέσεις εργασίας το 2019 και το 2020

Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 2019 οι δυναμικότεροι κλάδοι ήταν εκείνοι των υπηρεσιών εστίασης (με 2.618 νέες θέσεις εργασίας τότε), του λιανικού εμπορίου (με 1.718 νέες θέσεις) και του χονδρικού εμπορίου (με 1.579), η εικόνα αυτή άλλαξε το 2020, φέρνοντας άλλα επαγγέλματα και κλάδους στο προσκήνιο. Και συνολικά όμως, ενώ το 2019 στην Κεντρική Μακεδονία είχαν δημιουργηθεί 19.316 νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, το 2020 ο αριθμός τους έφτασε τις 12.509.

Το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο νέων θέσεων εργασίας για το 2020 (όπως και το 2019), ενώ το 52% των νέων θέσεων εργασίας της Περιφέρειας δημιουργήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, έναντι 69% για το 2019.

Από την άλλη πλευρά, στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς και Πιερίας φαίνεται να δημιουργήθηκαν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας κατά το 2020 από τις αντίστοιχες του 2019, «προφανώς λόγω του μέτρου της διαθεσιμότητας (υπολογίζονται ως εργαζόμενοι) και της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών», όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του Μηχανισμού της Περιφέρειας.

Σε γενικές γραμμές, τη μεγαλύτερη συγκράτηση, ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για το 2020, παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Πέλλας.

Απαραίτητη η ύπαρξη των περιφερειακών Μηχανισμών Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιουτίκας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης των περιφερειακών Μηχανισμών Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, ενώ αναφέρει ότι η Κεντρική Μακεδονία κατάφερε, με το πρόγραμμα «Διέξοδος», ύψους 200 εκατ. ευρώ, να ενισχύσει με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης 6.683 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία.

Παράλληλα σχολιάζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα έδωσαν «ανάσες» όλους αυτούς τους μήνες, ενώ τονίζει: «Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, μετά την πανδημία, είναι προφανές ότι για να αποφευχθούν τα οριστικά λουκέτα μικρών αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων θα απαιτηθεί η ενεργοποίηση μιας νέας ομάδας μέτρων στήριξης, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποιεί, είναι σε εξέλιξη πρωτογενής έρευνα του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας σε 700 επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα χρήσιμα στη χάραξη της στρατηγικής της Περιφέρειας για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις