Οι καταστροφές από την χαλαζόπτωση στην Τριφυλία στο επίκεντρο Π. Νίκα – Σ. Λιβανού
Οι καταστροφές από την χαλαζόπτωση στην Τριφυλία στο επίκεντρο Π. Νίκα – Σ. Λιβανού

Οι καταστροφές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων και ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ αναφορικά με τις αποζημιώσεις συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Σύμφωνα με τις καταγραφές και τις αναγγελίες που έχουν γίνει, η έκταση των καλλιεργειών που επλήγησαν ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα και σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας ζημιώθηκαν καλλιέργειες πατάτας (300 στρέμματα), πρώιμου καρπουζιού (100 στρέμματα), υπαίθριων κηπευτικών (50 στρέμματα), εσπεριδοειδών (50 στρέμματα) όπως επίσης και η ελαιοκαλλιέργεια-στο πρώιμο στάδιο της ανθοφορίας (περίπου 10.000 στρέμματα).

Ο κ.Λιβανός, επανέλαβε την πρόθεση των οργανισμών να προωθηθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις ωστόσο αναγνώρισε πως αναφορικά με την ελαιοκαλλιέργεια ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα καθώς δεν υπήρχε καρπός στα δένδρα για να καταστραφεί. “Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, έθεσα και πάλι στον υπουργό το θέμα εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε μεταξύ άλλων να συνυπολογίζεται πλέον και η επίπτωση από την κλιματική αλλαγή, καθώς επίσης και να γίνονται εκτιμήσεις με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα, μιας και η ασφάλεια του αγροτικού εισοδήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη” τόνισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης.

Αύριο (Τετάρτη) εξάλλου, αναμένεται στην Τρίπολη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος από τον οποίο θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με αποζημιώσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μάλιστα αύριο στη 1 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί και ευρεία σύσκεψη για τις πρόσφατες καταστροφές σε γεωργική παραγωγή από ακραία καιρικά φαινόμενα και με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης θα κατατεθούν και γενικότερες απόψεις σχετικά με την ανάγκη αναθεώρησης και βελτίωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να υπάρξει στο μέλλον αποτελεσματικότερη ασφαλιστική κάλυψη στους αγρότες.

Το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τέθηκε επίσης κατά την πρόσφατη συνάντηση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό. Η Περιφέρεια έχει αιτηθεί πρόσθετη πίστωση 1,2 εκ ευρώ για τη δακοκτονία προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά η ελαιοπαραγωγή της, ωστόσο το υπουργείο δεν έχει ακόμα απαντήσει σχετικά. Παρ΄όλ΄αυτά ο κ.Λιβανός δήλωσε ότι από την πλευρά του έχει εισηγηθεί θετικά προς το υπουργείο Εσωτερικών για την αύξηση της πίστωσης δακοκτονίας και γνωστοποίησε ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Περιφέρεια για συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και με φορείς του πρωτογενή τομέα, σχετικά με θέματα που αφορούν στη νέα ΚΑΠ, την αγροτική ανάπτυξη, τα τοπικά προιόντα και άλλα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις