Θεσσαλία: Καταπολέμηση των τρωκτικών με κουκουβάγιες
Θεσσαλία: Καταπολέμηση των τρωκτικών με κουκουβάγιες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδίου ΤΥΤΩ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εννιά δήμων της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Λαρισαίων.

Στόχος είναι ο φυσικός έλεγχος και περιορισμός των επιβλαβών τρωκτικών στις αγροτικές καλλιέργειες, μέσω της διαχείρισης του νυκτόβιου αρπακτικού Tyto alba (κουκουβάγια), εμβληματικό είδος των αγροτικών οικοσυστημάτων. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνώστης της συγκεκριμένης πρότασης ο Δήμος Λαρισαίων, όπως αναφέρει, αναγνώρισε το μοναδικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο Θεσσαλικό οικοσύστημα η καινοτόμα και αειφορική αυτή πρόταση. Γι’ αυτό και ανέδειξε το θέμα προσβλέποντας στην ευρεία υιοθέτησή του. Παράλληλα, δημιούργησε δίαυλο επικοινωνίας και τηρεί στενή συνεργασία με τον ερευνητή, Βασίλη Μποντζώρλο, διδάκτορα οικολογίας και άγριας πανίδας, πρόεδρο του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ».

Η αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων, Ρίτα Απρίλη, δήλωσε σχετικά: «Αντιληφθήκαμε εξαρχής τη σημαντικότητα της πρότασης γι’ αυτό και αποφασίσαμε να την υποστηρίξουμε και να αναδείξουμε τη σημαντικότητά της. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ανοίξαμε αυτό το δρόμο, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ήδη τόσο η Περιφέρεια όσο και άλλοι 8 Δήμοι ήδη συμφωνήσαμε για τα επόμενα βήματα και τη μεθοδολογία υλοποίησης κατά τη 2η τηλεδιάσκεψη. Ελπίζουμε και προσβλέπουμε να ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι Δήμοι. Οι ευρείας κλίμακας αποτελεσματικές λύσεις απαιτούν ολιστικές και αποφασιστικές προσεγγίσεις».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις